Turizmus

2023.09.08. 17:30

A tavalyihoz hasonló forgalom a hevesi szálláshelyeken

A legkedveltebb települések tavalyhoz képest növelték forgalmukat, a kisebb, de kedvelt falvak forgalma azonban csökkent. Az idei júliusi turizmus elmaradt a Covid előtti időszaktól.

Tóth Balázs

Idén júliusban a turisztikai szálláshelyeken (amelybe beletartoznak a kereskedelmi és a magán szálláshelyek is) 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el a KSH szerint. A vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké egy százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi és a magánszállások belföldi turistaforgalma is visszaesett, a külföldiek látogatása emelkedett. A belföldi turistáknak vagy nem volt annyi pénzük nyaralásra, vagy külföldre mentek, az egy belföldi nyaralásra szánt idő ugyanis csökkent.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 42, illetve 8,2 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 4,8 százalékos volt. A Mátra-Bükk térség szállásadói összességében hatezer vendéggel és nyolcszázzal több vendégéjszakával növelte forgalmukat, míg a Tisza-tó esetében a vendégszám ezerrel, az itt töltött éjszakák száma 6,6 ezerrel csökkent, utóbbi körülbelül tíz százalékos visszaesést jelent.

Heves vármegye turisztikai szállásadói 66,3 ezer vendégről és 162,7 ezer éjszakáról számoltak be, előbbi ugyan majdnem ötezerrel több az egy évvel korábbinál, utóbbi viszont néhány százzal csökkent. Az átlagosan itt töltött idő 2,5 éjszakára mérséklődött 2,7 éjről. A KSH 2019-es, csak a kereskedelmi szálláshelyekről szóló adatai alapján az idei idegenforgalmi szezon elmarad az akkoritól. Az idén már bővebb körrel számolt statisztikák szerint, bár a vendégszám picit magasabb, mint az akkori szállodai, panziós, kempinges forgalom, a magánszállások nélküli éjszakák száma négy éve húszezerrel több volt. Ugyanez a helyzet a külföldiek esetében, a mostani, javuló tendencia mellett sem érte el még a 2019-es szintet a turizmus. Összességében a 2020-as, utazási korlátokkal sújtott július kereskedelmi szálláshelyei is majdnem olyan számokat produkáltak, mint idei.

Az egyes, turisztikai kedvelt települések között őrizte megyei első helyét Eger, a vendégek száma majdnem annyi volt, mint tavaly, 19 ezer, ám a vendégéjszakák száma tíz százalékkal 42 ezerre csökkent. A külföldi vendégforgalom némiképp emelkedett. Júliusban Gyöngyös volt a második legkedveltebb úticél, ahol ötven százalékos volt a vendégszám-gyarapodás, míg az ott töltött éjszakák mennyisége (27,2 ezer) majdnem harmadával növekedett. A harmadik Egerszalók negyedével növelte vendégforgalmát (10,2 ezer vendég, 25,5 ezer éjszaka). Növekedést könyvelhettek még el Demjénben, ám Felsőtárkányban, Noszvajon több vendég mellett értek el kevesebb vendégéjszakát. Szilvásváradon, Poroszlón, Mátraszentimrén és Parádon kevesebb volt a látogató is.

A KSH szerint ugyan a kereskedelmi szálláshelyeken országosan az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt, ami folyó áron 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a SZÉP kártyákkal majdnem kilenc százalékkal kevesebb pénzt költöttek az emberek a szállásadóknál.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!