Turizmus

2023.07.11. 07:00

Turisták tömkelege lepte el Egert tavaly

A vármegyeszékhelyen és térségében több mint 700 ezer turista járt.

Dobó István téri szökőkút, háttérben a Minorita templommal

Forrás: Berán Dániel /Heves Megyei Hírlap

Az Eger Térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesület elkészítette beszámolóját a tavalyi évéről a Heves Vármegyei Közgyűlés felkérésére. Ebből kiderül, hogy a Mátra-Bükk turisztikai térségen belül Eger és térségében 2022-ben 707 ezer 146 vendég 1 millió 603 ezer 100 vendégéjszakát töltött.

– A belföldi vendégforgalom a meghatározó a térségben, ami a vendégek 85 százalékát jelenti. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 2,2 éj. A külföldi vendégforgalom a vendégek 15 százalékát jelenti a térségben, átlagos tartózkodási idejük 2,65 éj. Eger térsége települései Eger, Egerszalók, Demjén, Felsőtárkány, Szomolya, Noszvaj, Bogács, Mezőkövesd és a Zsóri terület révén Szihalom, Bélapátfalva, Szilvásvárad, Bükkszék. A települések és turisztikai egyesülete nagyrészt tagjai az Eger Térsége TDM Egyesületnek – közölték.

Az összes, a térségben keletkező szálláshelybevétel körülbelül 30,2 milliárd forint 61 százaléka a térségben realizálódik. A Mátra-Bükk térség szállásférőhelyeinek a közel 60 százaléka található Eger és Térsége területén, ami nagyjából 13 ezer 600 férőhelyet jelent, amelyek átlagos kapacitáskihasználtsága közel 20 százalék.

Részletesen is leírták, mely városban, körzetben hányan jártak. Így tudható, hogy 2022-ben Egerben 613 ezer 479-en, a Gyógyvizek Völgyében – Egerszalókon és Demjénben – 385 ezer 592-en, Mezőkövesden 138 ezer 130-an, Szilvásváradon 135 ezer 83-an, Bogácson 178 ezer 571-en, Bélapátfalván 9 ezer 251-en, Bükkszéken 14 ezer 777-en,  Szihalmon 4 ezer 691-en míg Noszvajon 119 ezer 314-en járták.

A TDM kijelölte az idei célokat is. Az egyesület elnökségének jóváhagyásával 2023 márciusában pályázati partnerként társultak egy ERASMUS+ pályázatba, amelynek a témája a Körforgásos gazdaság a vendéglátásban. A projekt a tervek szerint szeptember 1. és december 31. között zajlik. A partnerek Spanyolország, Horvátország, Magyarország, vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezetek és a vendéglátással, turizmussal kapcsolatban lévő szervezetek.

A projekt fő célja egy olyan önellenőrző és tanulási platform létrehozása, amely fejleszti a körforgásos gazdaságban tevékenykedő kis- és középvállalkozások készségeit és kompetenciáit az innovatív digitális gyakorlatok támogatásával.  A projekt eredményeként többek között olyan – a TDM tagsággal ingyenesen megosztható – oktatási anyag jön létre (magyar nyelven is), amely támogatja elsősorban a vendéglátás és szállodaipar területén működő vállalkozások költséghatékony és versenyképes gazdálkodását, modern és naprakész ismereteket ad a gazdálkodás racionalizálásához, esettanulmányokat mutat be, jó gyakorlatokat dolgoz fel. A fő célcsoportot a vendéglátás (étterem és bárok) valamint a szállodák jelentik, ezen a szolgáltatási területen működő vállalkozások fejlesztésére összpontosít. A tananyagok és az összes kapcsolódó anyag ingyenesen lesz hozzáférhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában