Statisztika

2023.09.06. 15:40

Júniusban már kicsit nőtt az építőipar Hevesben

Inkább épületeken dolgoztak a cégek, utakon, vasúton kevesebb munkája volt Hevesben az építőipari cégeknek júniusban.

Tóth Balázs

Országosan idén júniusban az építőipari termelés volumene a kiigazított index szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületeken végzett munka 7,5 százalékkal növekedett, az egyéb építkezéseké 20,5 százalékkal visszaesett. Hevesben az idei legnagyobb értékben végeztek munkát az építőipari vállalkozások, a közel 6,4 milliárd forintos volumen 7,2 százalékos bővülést jelent az előző év júniusához képest. Az épületek építésében 4,23 milliárd forintos érték 30 százalékkal több, mint tavaly, míg az egyéb építmények 2,15 milliárd forintja 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A második negyedévben az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal emelkedtek.

A KSH szerint a megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt országosan júniusban, épületekre 40 százalékkal magasabb összegre szerződtek az építőipari cégek, egyéb építményekre 14,4 százalékkal kevesebbre. Az érvényben lévő szerződések állománya 26 százalékkal maradt alatta a tavalyinak. Hevesben 4,4 milliárd forintnyi új szerződés köttetett júniusban, a hó végi szerződésállomány pedig 5,6 milliárd forintot tett ki. Ez összességében a tavalyi 36 százaléka. Épületekre 2,3 milliárd forintnyi szerződés volt érvényben (fele a tavalyinak), egyéb épületekre vonatkozó kontraktus pedig 3,33 milliárd, ami kevesebb, mint harmada az egy évvel korábbinak.

Az idei első félévben az építőipari termelés országosan hét százalékkal csökkent, vármegyénkben pedig 5,9 százalékkal esett vissza, hat hónap alatt a vállalkozások 30,35 milliárd forintnyi munkát végeztek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!