Munka

2023.10.08. 10:55

Sokan vannak Hevesben, akik képzettség híján nem találnak állást

Mérséklődött a tartósan álláskeresők száma Hevesben az előző évhez viszonyítva.

Tóth Balázs

Csökkent a munkanélküliek száma szeptemberben, országszerte 227,9 ezer ember keresett munkát a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint. Ez tízezerrel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló szakában, augusztushoz képest pedig 600 fős a csökkenés. Vármegyénkben 10 ezer 244 ember keresett állást, ami 26-tal több, mint a nyár végén, ellenben a tavaly szeptemberinél majdnem félezerrel voltak kevesebben. Az állástalanok között 487-en számítottak pályakezdőnek. A szeptemberi adat hasonló a korábbi hónapokéhoz, március óta ekörül mozog a munkanélküliek létszáma a megyében. A hónapban 1156-an kerültek be a nyilvántartásba és 1207-en kerültek ki onnan, az álláskeresési járadék időtartama alatt 261-en tudtak elhelyezkedni.

Továbbra is sok az olyan munkanélküli, aki alacsonyan képzett, vagy éppen képzetlen, arányuk Hevesben 35 százalékot meghaladó az álláskeresők között, ezzel országosan első. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy év alatt csökkent (megyénkben közel tizedével), de Hevesben így is négyezernél többen voltak, országosan pedig majdnem 82 ezren.

Szeptemberben 131,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, Hevesben közel 5,9 ezren kaptak kisebb-nagyobb összeget, másfél ezren járadékot, a többiek segélyt, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást.

Az első őszi hónapban a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért aránya országosan 3,6 százalékos, Hevesben pedig 5,6 százalékos volt, utóbbi nem kedvező adat, de a 7,5 százalékos régiós aránynál jobb.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!