Ingatlanpiac

2023.11.17. 14:00

A CSOK Pluszosoknál Heves a kedveltebb vármegyék között van

Heves vármegye a nyolcadik a kedvelt vásárlási célpontok között, itt alacsonyak az árak.

Hamarosan kivezetik a CSOK-ot, ezért az utóbbi hónapokban megnőtt a kereslet a támogatások iránt, főként házak vannak az érdeklődés fókuszában. Ez derül ki az ingatlan.com és a money.hu saját adataikon alapuló közös elemzéséből. Az érdeklődők kétharmada házvásárlásban gondolkodik a money.hu szerint. Az összes vásárló negyven százaléka Budapesten tervez otthont teremteni, a megyeszékhelyeket megelőzik a kisebb városok. Az írás szerint a CSOK-kal is számoló vevők több mint negyven százaléka 61-100 négyzetméteres lakást, házat vásárolna.

Az ingatlan.com a legfrissebb adatok alapján megnézte, hogy a gyermeket nevelő, de újabb gyermekvállalást nem tervező és CSOK iránt érdeklődő családok mely települések iránt érdeklődnek leginkább. Az érintettek Budapest III. és XVII. kerületét favorizálnák. Előbbi városrészben a lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint, a házaké pedig 1,17 millió forint. Utóbbiban 736 ezer és 802 ezer forinttal lehet számolni. A harmadik legnépszerűbb település Pécs, ahol a házak esetében 496 ezer, a lakásoknál 622 ezer forint az ár. A TOP10-ben nincs Heves vármegyei település és maga a megye sem szerepel a legkedveltebbek között.

A gyermekvállalást tervező és állami támogatás iránt érdeklődő párok táborában Debrecen áll az első helyen. A vármegyeszékhelyen az eladó házak átlagos négyzetméterára 687 ezer forint, míg a lakásoké 767 forintot tesz ki. Szintén népszerű a főváros XVII. és XI. kerülete. A CSOK Plusz potenciális igénylői leginkább Budapest iránt érdeklődnek otthonteremtés céljából, a kerületeken kívül csak Debrecen és Érd van az első tízben. A megyei rangsorban Heves vármegye a nyolcadik helyen áll az ingatlan.com szerint, itt a legfeljebb 150 négyzetméteres ingatlanok átlagos négyzetméterára 537 ezer forint, míg a maximum 300 négyzetméteres házak átlagos négyzetméterára 273 ezer forint az ingatlan.com adatai szerint.

A leginkább az érdeklődések középpontjában álló megyék közül Hevesben a harmadik legalacsonyabbak az ingatlanárak, csak Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom Esztergom ingatlanai olcsóbbak a Heves vármegyei településeknél a kisebb méretű otthonoknál. A nagyobb alapterületű ingatlanok csak Borsodban olcsóbbak a hevesieknél.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!