Nem úgy

2023.11.03. 13:22

Megszűnik a Modern Városok Program, Egert is érinti

Az Egernek 2015-ben megígért fejlesztések közül az M25 valósult meg maradéktalanul.

Tóth Balázs

Az egri várban is folyamatosak voltak a fejlesztések

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A jócskán megnövekedett költségek és a pénzhiány miatt leállítja a kormány a 2015-ben elindított Modern városok programot. Ebben európai uniós és állami forrásokat ígértek oda a megyei jogú városoknak több ezer milliárd forint értékben, de a beruházásoknak csak egy része valósult meg.

Egernek például az M25-ös gyorsforgalmi utat, egy intermodális csomópontot, az egri vár állagmegóvását és turisztikai célú fejlesztését, a déli ipari park rendezését, valamint egy uszodakomplexumot ígért a miniszterelnök 2015. áprilisi látogatásán. Az évek során megvalósult a gyorsforgalmi út, hozzáfogtak a vár felújításához, illetve újjáépült a Bárány uszoda.

A többi beruházáshoz kapcsolódóan is készültek tervek, például megvalósítható lenne az intermodális csomópont, ha lenne rá forrás. Úgy tűnik azonban, hogy erre nem lesz pénz, a Magyar Közlöny november 2-i számában megjelent ugyanis egy rendelet, amely az ukrajnai háborúra hivatkozva megszünteti a Modern Városok Program számos projektjének előkészítésére vagy megvalósítására irányuló hazai forrásból biztosított támogatási jogviszonyokat. Ezzel párhuzamosan vissza is kell fizetni a már átutalt és külön számlán parkoltatott pénzeket is

Nem valósul meg az egri intermodális csomópont, az egri vár és környezetének fejlesztési programjának sok eleme. Így elmarad a vár középkori főterének és a Provizori palota rekonstrukciója, a középkori székesegyház részleges rekonstrukciója és környezetének megújítása, a vár északi bástya-rendszerének, valamint a Gótikus-palota és környezetének helyreállítása, rekonstrukciója (Föld-bástya, Tömlöc-bástya), az egykori városfal jelenleg is álló, de leromlott állapotban lévő szakaszának helyreállítása (ez megvalósult). Nem lesz továbbá Nemzeti Vízilabda és Úszóközpont sem.

Született egy kormányhatározat is, amely némi esélyt ad arra, hogy valami legyen a beruházásokból, de ezek az az építési és közlekedési miniszteren múlnak. Lázár Jánosnak az önkormányzattal együttműködve meg kell vizsgálnia az intermodális csomópont megvalósíthatóságát, az egri vár turisztikai célú fejlesztésének lehetőségét, továbbá a meglévő uszodák fejlesztésének lehetőségét, illetve az Eger déli iparterület infrastrukturális fejlesztését.

A 2015-ös ígéretek szerint az M25 eredetileg 30 milliárd, az uszoda és szálláshely 6,3 milliárd, az egri vár fejlesztése 6 milliárd forintba került volna, illetve a MÁV-tól 9 hektárt kapott meg a város a 20 hektáros déli ipari park bővítéshez. Akkor még az intermodális csomópontról tárgyalások folytak. Négy-öt éve már összesen 90 milliárd forintot becsültek a fejlesztések költségére, ebből az M25 végül 56 milliárd forintba került. Az egri vár fejlesztésére például már 7 milliárd forintot szántak, a vízilabda központra már 9 milliárd forintot állítottak be, az intermodális csomópontra hétmilliárdot költöttek volna. A becsült költségek azóta tovább növekedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!