Támogatás

2023.02.12. 15:05

Egerben is várni kell még a Modern Városok Program folytatására

Több nagyvárosi beruházást is leállított a kormány, ezek jövőre indulhatnak újra.

T. B.

Az elmúlt időszakban több helyiség megújult az Egri várban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ha rendelkezésre állnak uniós források, jó esély van arra, hogy 2024-től a Modern Városok Programban folytatódjanak a leállított fejlesztések és újabbak is indulhatnak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Szekszárdon az MTI szerint. A miniszter a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén vett részt a tolnai megyeszékhelyen.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere csütörtök esti lakossági fórumán is szót ejtett a Modern Városok Programban Egerbe tervezett, állami forrásból megvalósuló beruházásokról, ő azt remélte, hamarosan kiírja a közbeszerzéseket az állami cég, amelyet a kormány a beruházások lebonyolításával megbízott. Megemlítette azonban, hogy a kormány 1200 milliárd forintnyi, beruházásra szánt pénzt csoportosított át a központi költségvetésben, ami 560 fejlesztés leállítását jelentette.

Mint ismeretes, még 2015 év elején indult el a megyei jogú városokba nagy volumenű beruházásokat ígérő program. Ebből van, ami megvalósult már Egerben (például az M25-ös, vagy a Bárány uszoda), de a Nemzeti Úszó- és Vízilabda Központ, valamint az egri vár- és erődrendszer turisztikai fejlesztése nem készült el. Bár Mirkóczki Ádám szerint utóbbi tervei például három éve készen vannak, ám az állami társaság (a december végén megszüntetett BMSK Zrt.) a megépítésükre közbeszerzést nem írt ki. Az MVP végrehajtására kapott forrásból erre a két fejlesztésre rendelkezésre álló közel tízmilliárd forint – a vár 3,5 milliárd, a vízilabda központ 6-7 milliárd forintba kerülne – a város számláján van, s másra nem költhető, közölte csütörtökön a polgármester. Számos megígért beruházás nem valósult meg a többi megyei jogú városban sem, s az egri közgyűlésen is rendszeres témát szolgáltat a késlekedés a képviselőknek. Az MVP-ben Egerben terveztek még kialakítani egy intermodális csomópontot, valamint a Bitskey uszoda felújítását is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában