Modern város

2023.11.03. 17:09

Pénzt remél az átdolgozott beruházásokra Eger

A Modern városok programja megszűnik, de az abban tervezett beruházások csökkentett verziójára ígéretet kapott az építési minisztertől Mirkóczki Ádám egri polgármester.

Tóth Balázs

A Bitskey uszoda

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mirkóczki Ádám polgármester szerint az állami szervezetek miatt nem lett semmi több beruházásból, de ígéret van rá, hogy a pénzt nem veszik el, így egy részükből mégis lehet valami.

Leállították a Modern városok programot, így több, Egernek ígért fejlesztés is parkolópályára került. Az önkormányzatoknak az építési miniszterrel kell újratárgyalniuk, mi az, ami mégis megvalósítható a tervekből.

- Nem meglepetés a program leállítása, Lázár János miniszterrel kétszer is tárgyaltam az elmúlt időszakban, így fél éve tudom, hogy ez lesz az összes városban. Újra kell gombolni a kabátot, de megnyugtatott, hogy egy fillért sem vonnak el – mondta lapunknak Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere.

Kifejtette, a beruházások késlekedése, elakadása az állami szerveken, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-n (BMSK) múlt. Az önkormányzat mindent előkészített, amit kellett, sőt, olyan dolgokat is megtett, ami az állami szervezetre tartozott volna.

- A BMSK viszont vélhetően humánerőforrás problémák miatt nem haladt. Éppen ezért az önkormányzat munkatársai újratervezték a beruházások műszaki tartalmát, ár-érték arányban kidolgozták a legjobb megoldásokat, Lázár János pedig egyetértett ezekkel, ezt alátámasztja, hogy a modern városok programban a támogatói okiratot is módosítottuk, és a megvalósítási határidőt például a vízilabda központ esetében kitoltuk 2027-ig – mondta Mirkóczki Ádám.

A polgármester szerint most minden várossal újraköthetik a megállapodásokat, míg az államkincstári számlákon lévő pénz átkerül a központi költségvetésbe. Az új szerződésekkel a pénzt visszakaphatják a megyei jogú városok.

Amennyiben újrakötik a szerződéseket, akkor azt reméli a polgármester, hogy olyanokra bízzák a munkát, aki megbirkózik vele, így például az önkormányzatokra. Bár az új építési törvény szerint rengeteg önkormányzati beruházás kerülne az államhoz, Mirkóczki Ádám szerint minden fejlesztés kézben tartásához nincs elegendő szakembere a minisztériumnak, így ez csak egy lehetőség lenne az állam számára, s a beruházások delegálhatók lesznek továbbra is a helyhatóságokhoz.

- A 2016-ban megkapott pénz az akkor tervezett fejlesztések felére sem elegendő. Újraterveztük a várat, megvannak a kiviteli tervek, meg is újítottuk az engedélyeket, amikor a BMSK miatt lejártak, hiszen még feltételes közbeszerzéseket sem írtak ki. Csak a legszükségesebbekre költenénk, hogy ne kelljen többletforrást bevonni. Például az új, ötven méteres, tíz pályás uszodát elengedtük, fölöslegesnek tartjuk, helyette a Bitskey uszoda teljes rekonstrukcióját szorgalmazzuk, egy-másfél milliárd forintból megoldható a szigetelés, az energetikai és gépészeti felújítás. Ezt mindenkivel leegyeztettük, a minisztériummal és az uszodát használó sportegyesületekkel is – fejtette ki Mirkóczki Ádám.

Hozzátette, a vár fejlesztésében is vannak elengedett projektelemek. A legfontosabbakat megtartják, íg az északi oldal felújítását, a gótikus palota rendbe tételét, valamint a várudvar kialakítását. Főleg azokat a felújításokat priorizálják, ahol omlásveszélyt hárítanak el. Nem terveznek viszont új épületeket, így a provizori palotát sem építik meg, vagy szó volt arról, hogy a székesegyház homlokzatát is megmutatják, illetve bizonyos magasságig a falakat visszaépítik, ezeket, illetve kisebb beruházásokat elvetettek. Kérdéses még a földbástya és a tömlöcbástya felújítása, a vármúzeum szakemberei dönthetik el, mit szeretnének.

Az egri polgármester a déli ipari parkról elmondta, az áramellátás beruházása az államhoz tartozik, míg az intermodális csomópont a szintén megszűnt Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-hez tartozott. Utóbbi fejlesztés esetében az önkormányzat szintén elvégezte a feladatait, de az állami szerv a pénzügyi fedezet hiánya miatt nem írt ki közbeszerzést. A polgármester hozzátette, várják a pozitív fejleményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!