Vállalatok

2023.11.22. 13:55

Tíz Heves vármegyei cég a legnyereségesebbek közt

Az árbevételnél kisebb ütemben nőtt a cégek eredményessége, de a hevesi társaságok a rosszabb év után jó évet zártak 2022-ben.

Tóth Balázs

Zajlik a munka a Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári telephelyén

Forrás: Bosch

A legmagasabb árbevételt elért hazai vállalatok után a legnyereségesebbek listáját is összeállította a HVG. A hetilap elemzése szerint árbevételben hatalmas növekedést értek el tavaly a cégek, amelynek oka az energiaárak drágulása volt, amely miatt mindenkinek árat kellett emelnie. A nyereségük azonban korántsem nőtt hasonló ütemben, az hét százalékkal emelkedett 2021-hez képest a TOP 500 listára felkerült cégek esetében. A nyereségesség azonban nem emelkedett, az az előző évi 6-ról 4 százalékra apadt. Akadtak persze kivételek, több külföldi társaság adót optimalizált Magyarországon.

Az adózott eredmény szerinti rangsor fele olyan cégekből áll, amelyek nem szerepeltek az árbevétel szerinti toplistán, közéjük tartoznak például a bankok és biztosítók, illetve olyan társaságok, amelyek árbevételénél a pénzügyi műveletek felülmúlták, illetve azok, amelyek nagy árbevétel-arányos nyereséget produkálnak.

A nyereséglista élén a MOL áll, amely az orosz és a Brent típusú kőolaj árának különbözetének köszönheti eredményes gazdálkodását. A magyar olajvállalat adózás előtti eredménye meghaladta az 1378 milliárd forintot, amelyből az adók levonása után 912 milliárd forint maradt a cégnél. A MOL-t az OTP követi, amelynek 12 milliárd forinttal 335,6 milliárd forintra csökkent az adófizetés utáni nyeresége (adózás előtt csaknem 395 milliárd forint eredménye volt a pénzintézetnek). Dobogóra jött föl a GE Infrastructure Hungary Zrt., amelynek eredményében tavalyelőtthöz képest az előző évben 242 milliárd forinttal több, 287 milliárd forint képződött. A Top 10-ben a dobogósokat két gyógyszergyár, a Teva és a Richter, az Audi Hungária Zrt., majd a GU Hungary Kft., az MVM CEEnergy, az MHB Bank és az UniCredit Bank követi84 és 225 milliárd forint közötti adózott nyereséggel. Mindegyik társaság növelte eredményét 15-100 milliárd forinttal.

Idén tíz Heves vármegyei székhelyű vállalkozás került a félezer legeredményesebb cég közé, nyolcan közülük egy évvel korábban nem is voltak a listán. A tíz cég a megyék között a tizenegyedik helyet jelenti. A legelőkelőbb helyezést, a hatvanadikat a Robert Bosch Automotive Steering Kft. érte el, amely 2021-hez képest 23 milliárd forinttal növelte adózás utáni eredményét, így 24,777 milliárd forint nyereségnek örülhetett. A maklári céget egy másik Bosch leányvállalat, a Robert Bosch Elektronika Kft. követi a 138. pozícióban 10,6 milliárd forintos eredménnyel. A hatvani társaság a 2021-es eredménye alapján még a 95. volt, ezúttal pedig a 138. A listán szereplő Heves megyei cégek közül csak a hatvani Bosch eredményessége csökkent.

Az Apollo szintén rajta volt az előző listán, akkor a 249. helyen, most pedig a 208-ra lépett előre. Ez köszönhető annak, hogy a 2022. évi 6,84 milliárd forintos nyereség 1,6 milliárd forinttal haladta meg a korábbit. A mezőny első felébe tartozik még a hatvani székhellyel rendelkező Visual Europe Zrt., amely rendezvénytechnikát ad bérbe. A New Land Media tulajdonában álló cég 6,4 milliárd forintos eredménnyel zárta 2022-t (6,1 milliárd forintot javítva 2021-hez képest)és ezzel a 220. helyen szerepelt a listán. Nem sokkal maradt le mögötte a Harmati Holding, amely a 224. lett 6,36 milliárd forinttal. Az ingatlanos cég 5,8 milliárd forinttal növelte eredményességét.

A lista további részében már csak kis különbségek vannak, szoros a mezőny. A nyereségét megduplázó Horváth Rudolf Intertransport 4,36 milliárd forintos eredményével a 330. helyen szerepel, az MVM Mátra Energia Zrt. pedig meghétszerezve nyereségét (2022-ben megközelítette a 3,9 milliárd forintot) a 362. A RUAG Aerostructures 2,5 milliárd forinttal 3,4 milliárd forintra növelte adózott eredményét, és a 426. lett, míg éppen bekerült a félezer TOP-vállalat közé a Vimpex Drink Kft. és a ZF Hungária Kft., előbbi a 494., utóbbi a 498. helyezést szerezte meg. Az italnagykereskedő társaság 1,65 milliárd forinttal 2,89 milliárd forintra növelte eredményét, míg a sebességváltókat gyártó üzem 300 millió forinttal zárt jobb évet 2021-nél, és 2,88 milliárd forint eredményt ért el.

A HVG toplistájában a belső rangsor szerint az árbevétel-arányos legnagyobb nyereséget a Harmati Holding érte el, eszerint a 19. volt az ingatlankezelő, míg a saját tőke szerinti rangsorban 18. lett a Visual Europe Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!