Életre tervezve

2023.11.07. 15:52

Rugalmas munkavégzést is kínál dolgozóinak az idén 20 éves, maklári székhelyű Bosch + fotók

Idén 20 éves a Robert Bosch Automative Steering Kft. Ez alkalomból betekintést engedett a cég a maklári gyáregység életébe.

Szabadi Martina Laura

Michael Zink, a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A Bosch család maklári és egri telephelyein, a Robert Bosch Automative Steering Kft.-nél dinamikus fejlődés zajlott az elmúlt 20 évben. Ezt ünnepeljük most, de a fejlődés persze nem áll meg – mondta kedden Makláron Michael Zink ügyvezető igazgató. Felidézte a kormányműveket, kormány oszlopokat és tengelyeket gyártó üzem két évtizedes történetét, hozzátéve, a növekedés nem áll meg, idén például új logisztikai csarnok épül.

– Még 2003-ban a ZF és Bosch közösen kezdte meg a termelést 35 alkalmazottal Egerben, 2004-ben megkezdődött a hidraulikus kormányművek gyártása, majd 2006-ban a kormányoszlopoké. Az elektromos kormányművek 2012-óta készülnek, s 2014-ben a kapacitásbővítés tette szükségessé a maklári üzem létrehozását, egy évvel később pedig teljesen Bosch tulajdonba került a két helyszíni gyártás. Most több mint 400 beszállító segítségével évente 6,5 millió termék készül, mellyel csaknem 200 vásárlót szolgálunk ki – ismertette az adatokat az ügyvezető.

Elmondta, a 10 futballpálya méretű maklári Bosch nem csak gyártja, fejleszti is az új generációs elektromos kormányműveket, amelyeket egyaránt gyárt személy- és haszonjárművekbe. Itt zajlik az alapanyag megmunkálása: az üregelés, a hőkezelés, köszörülés, finish, de az UV fényes repedésvizsgálat illetve a tesztelés is. Közel 1700 ember dolgozik a megyeszékhely és Maklár csarnokaiban, a gyár volt már az év beszállítója és családbarát munkahely díjat is kapott. Ugyan a gyártás erősen automatizált, ám Makláron megbecsülik a munkatársakat – a belső képzési programokról, munkavállalói kedvezményekről Orosz Andrea humánerőforrás vezető beszélt. 

– A legnagyobb értékünk a munkavállaló. Kollégáink fele legalább 10 éve vagy annál régebben dolgozik nálunk. Az ütemes bővülés tekintetében ez sokatmondó. Jelenleg 11 céges buszjáratunk közlekedik 55 településre. A pandémia alatt felértékelődött az egészségtudatosság nálunk is, szűrőprogramokkal, életbiztosítással segítünk a dolgozóinknak, azt látjuk, hogy az ilyen lehetőségeket még nagyobb lelkesedéssel fogadják a járvány óta. A Számíthatsz Ránk Programban egészségügyi, jogi, pénzügyi anonim tanácsadás kérhető, ezt akár kollégáink családtagjai is igénybe vehetik. Vendéglátóhelyekre is kínálunk kedvezményeket a munkatársaknak, s támogatjuk a sportot, versenyeket, túrákat szervezünk – sorolta. Elmondta, családtámogatási programjuk nem csak az iskolakezdési vagy nyári tábor támogatását jelenti, de születési-segélyt is kaphat az anyuka, sőt a VIP bama-mama szobát is támogatják.

– A munkatársak több mint 30 százaléka nő, a gyermekvállalás után igyekszünk megkönnyíteni a visszatérést a munkába az egyébként is elérhető rugalmas munkavégzési lehetőséggel például. A gyártásban dolgozóknak is megkeressük a megfelelő munkarendet és munkaterületet, hiszen nekik sokkal nehezebb visszatérni a szülés után. Nem szab gátat a cég az alulról szerveződő kezdeményezéseknek sem. A Woman at Bosch csoportunk októberben például a nyíregyházi állatkertbe szervezett közös kirándulást. Rendkívül népszerű a Muti, hol dolgozol program, kollégáink büszkén mutatták meg családjuknak munkahelyüket. A belső képzési rendszerünkben nagyon sokan vesznek részt. Általa cégen belül elérhető az előrelépési és tanulási lehetőség, vezetői technikusi és CNC képzéseken vehetnek részt a kollégák, nekünk pedig abban segít, hogy házon belül találjuk meg a megfelelő személyt egy-egy pozícióra. Örömmel látjuk, hogy sokan élnek is vele, a képzések teltházasak – árulta el Orosz Andrea. Elmondta, a szellemi, mérnöki területen dolgozók számára adott a kiküldetések lehetősége is, melyek során rövidebb vagy akár több éves periódusban szerezhetnek tapasztalatot külföldön, Amerikában és Ázsiában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!