Támogatás

2023.12.09. 06:55

Dél-hevesi utak újulnak meg több száz millióból

Rengeteg pénz érkezik a térségbe, ebből utakat újítanak majd fel.

Molnár Helga

A TOP Plusz Programból majdnem 4,5 milliárd forint forrást nyert el a vármegye déli része illetve a Bükk-Mátra régió utakra és turizmusra, ahogy erről korábban beszámoltunk.
– Jó hír vármegyénknek, hogy 4 milliárd 492 millió forint értékben hirdetett az irányító hatóság Top Plusz Programban nyertes pályázatokat – jelentette be a napokban dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Kiemelte, Dél-Hevesben belterületi utakra vonatkozó pályázatok 20 esetben bizonyultak nyertesnek, de a turizmusfejlesztésben is több pályázat lett sikeres ebben a térségben. Megnéztük, mely dél-hevesi települések nyertek támogatást.

Átányban ötvenmillió forintnak örülhetnek. A pályázó dokumentáció szerint, a beruházással érintett utcák a Rózsa, Szövetség, Jókai, Sallai (Nyár) és Vadász utcák. Az érintett útszakaszok mind lakóút funkciót töltenek be. Boconádra 71 millió forint érkezik hasonló célra. A konkrét cél, hogy a Béke, a Hóvirág, a Balázshalmi, a József Attila, a Móricz, és a Zrínyi utca burkolata megújuljon. Emellett fejlesztik majd a Balázshalmi utcában a víz-elvezetést, illetve a József Attila utcában a zöldfelületeket.

Hevesen nyolcvanmillióból három városközponti gyűjtőutat szeretnének felújítani, ezek az Apponyi Albert utca, a Hősök utca, és a Hunyadi János utca. A beruházás hozzájárul a településközpont és a település közintézményeinek, közszolgáltatást nyújtó létesítményeinek jobb megközelíthetőségéhez, a lakóterületekkel való kapcsolatok javításához, illetve a meglévő belterületi úthálózat minőségi fejlesztéséhez. Hevesvezekény hatvanmillióból gazdálkodhat. A tervezett fejlesztés Hevesvezekény belterületének öt, funkcióját tekintve egy gyűjtőút és négy vegyes használatú útját, az Alkotmány utat, a Dózsa György utat, a Szabadság teret, az Összekötő utat és az Alkotmány utca-Piactér utat érinti. Valamennyi burkolat évtizedekkel korábban készült, számottevő, nagyobb volumenű felújításukra ezidáig nem sokszor került sor. A burkolatok elöregedettek, kátyúsak, több helyen hiányosak. Mindez – különösen csapadékos időjárás esetén – valamennyi közlekedő számára jelentősen megnehezíti az utcákban a közlekedést.

Ezeken túl Kömlő, Pély és Tarnaörs örülhetett még megítélt pénznek. Kömlőnek harmincmillió forint jut. Mint azt a pályázatukban jelezték, a falu önkormányzati úthálózatának állapota erősen elhasználódott. A település a Központi Statisztikai Hivatal alapján elérhető 2017-es adatok alapján 10 kilométernyi burkolt úttal, és 4 kilométernyi kiépítetlen úttal rendelkezik, tehát a teljes belterületi úthálózatának mintegy 30 százaléka kiépítetlen. A településen sok az elhasználódott, rosszabb állapotban lévő út, illetve megtalálhatóak a csak burkolatalappal rendelkező utak vagy földutak is. A projekt célja ezért Kömlő belterületi úthálózatának fejlesztése. A tervezett fejlesztés keretében az a település kiépítetlen útszakaszainak hosszát kívánják csökkenteni, s további cél a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése. A beruházással érintett utca a Petőfi utca jelenleg kiépítetlen szakasza, a József Attila és az Ady Endre utca közötti szakasza.

Pélyen negyvenmillióból három utca felújítása történhet meg, a Kossuth, a Perényi László utca és Malom sor összesen mintegy 690 méter hosszon. Tarnaörs egy nagyobb összeggel gazdálkodhat, százmillió forintot nyertek a TOP Pluszban. A település úthálózatának jelentős része szilárd burkolattal ellátott, ám néhány útszakasz esetében – többek között a felújítással érintett útszakasz is – az útburkolat elöregedett, nyomvályús, biztonságos közlekedésre egyre kevésbé alkalmas, illetve járda sem található mellette. Az e területeken élő lakosok számára kiemelten fontos az utcák szilárd burkolatának felújítása, mely gyorsabban, könnyebben, biztonságosabban elérhetővé teszi számukra a község központját és az ott található közszolgáltatásokat, mely hozzájárul komfortérzetük, valamint ezáltal elégedettségük növeléséhez is. Az önkormányzat szándéka megteremteni a biztonságos közlekedés feltételeit, valamint a gépjárművek állagának védelme érdekében a már kiépült infrastruktúra lehető legjobb minőségben történő fenntartása. A helyi önkormányzat a Tarna út, József Attila utca, Jókai Mór utca, Zrínyi Ilona utca, Gárdonyi Géza utca Ady Endre utca, Dózsa György utca és Alkotmány utca leromlott aszfalt útburkolatát kívánja felújítani. Ennek során a lakóutak vonalvezetése változatlan marad.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!