Gigaberuházás

2023.12.05. 15:41

Több mint 4 milliárdnyi Top Plusz forrás érkezik turizmusra és utakra Hevesbe

A TOP Plusz Programból majd'4,5 milliárd forint forrást nyert el a vármegye déli része illetve a Bükk-Mátra régió utakra és turizmusra.

Szabadi Martina Laura

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei közgyűlés elnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Jó hír vármegyénknek, hogy 4 milliárd 492 millió forint értékben hirdetett az irányító hatóság Top Plusz Programban nyertes pályázatokat – jelentette be dr. Juhász Attila Simon a Heves Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Kiemelte, Dél-Hevesben belterületi utakra vonatkozó pályázatok 20 esetben bizonyultak nyertesnek, de a turizmusfejlesztésben is több pályázat lett sikeres ebben a térségben.

– Vegyes a kép abban a tekintetben, hogy nagyobb városok és kistelepülések is nyertek forrást, így például Heves, Füzesabony, Ivád illetve Kömlő is. Turizmus tekintetében a Tisza-tó is egy fejlesztésre szánt régió, illetve a Bükk és Mátra alja is. Nyert például Recsk és Noszvaj is. Észak-Hevesről még nincs döntés, de ez is hamarosan várható. A programban összességében a vármegye az első három legjobb között szerepel forrásfelhasználás tekintetében, s jelenleg  a 60 százalékot is meghaladja a pályázatokat támogató döntések száma. Sajnos a Top Plusz konstrukció a jogállami eljárással terhelt, de a nemzeti költségvetés terhére megelőlegezi az állam a forrást, így a végrehajtás következő év elején megkezdődhet – ismertette Juhász Attila Simon. Hozzátette, a vármegyei önkormányzat a pályázatok előkészítésében segítséget nyújtott a településeknek, ami kifejezetten a fontos azoknak a községeknek és falvaknak, ahol sem szakapparátus, sem pénz nincs ezek kivitelezésére.

Szabó Péter Noszvaj polgármestere elmondta, a falu 700 millió forintot nyert a noszvaji Skanzen-projektre.

– A programban 7 évente nyílik nagy lehetőség érdemi beruházásokra, ez pedig kitűnő lehetőség. Az előző ciklussal megvalósult a tornaterem energetikai fejlesztése, elkészült a patakparti piac, helyreállítottuk a tavak gátrendszerét, megtörtént a Kánya-patak területrendezése, megépült a bölcsőde is. Noszvaj gazdasága erősen épül a turizmusra, ezért már jó ideje megszületett a skanzen ötlete. A falu archaikus részén a gazdaházzal szemben több mint 30 ingatlant már megvásárolt az önkormányzat, itt, a Mátyás téren zajlik majd a beruházás. Mindez azért fontos a helybelieknek, mer a családoknak nagyobb lehetőséget termet a turizmusban, s persze az önkormányzatnak is fontosak a vendégéjszakák az adóbevétel miatt. Becslések szerint 30-40 ezerrel is tudja növelni évente ezek számát a skanzen megvalósulása – emelte ki. Pontos részleteket még nem árult el a projektről a polgármester, de azt elmondta, szerinte nem csak a noszvajiaknak, de a térségnek is jót tehet a projekt.

– Térségekben kell gondolkodni hosszútávon. Noszvaj a falusi, kulturális turizmusban erős, ami jól kiegészíti a környék népszerű településeit, például Egert vagy akár Bogácsot, utóbbi önkormányzattal együtt is működünk. Már 2016 óta készül a szakmai tanulmányterv a barlanglakásokról, de a történeti kutatáson túl zajlott a 35 ingatlan megvásárlása is mint előkészület. A most elnyert 700 millió forintos pályázat hatalmas lehetőség, amit köszönök minden résztvevőnek. A beruházás tervezése, építése és a projekt lezárása várhatóan 4-5 évet vesz igénybe, tehát a következő évi polgármester választás nyertesének egész ciklusos feladat lesz – tette hozzá. Kiemelte, azért is precízen elő kell készülniük, mivel a falubelieket is érinti a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában