Új rendszer

2024.01.11. 13:00

Elindult az eÁFA, hívta fel a figyelmet a HKIK

A Heves Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara hívta fela figyelmet arra, hogy januártól éles az elektronikus áfarendszer.

Heol.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év első napján élesítette az elektronikus áfarendszert (eÁFA). Az eÁFA támogatja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesítését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét. Az eÁFA-ban először február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, de már most kipróbálhatók a rendszer bizonyos funkciói – tudtatta portálunkkal a Heves Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara (KHIK)

Az eÁFA-t webes felületen, illetve gép-gép kapcsolatban  január 1-jétől érhetik el a felhasználók. Az eÁFA januárban lekérdezési szolgáltatásokat nyújt: az adózók már lekérdezhetik a NAV rendelkezésére álló adatokat (online számlaadatok, online pénztárgépi nyugták, valamint a vámeljárások adatai) és az adókódokat. Február 1-jétől lesz elérhető minden funkció, azaz az említetteken túl az adókód módosítása, az időszakzárás, a bevallás tervezetének elkészítése, előellenőrzése és a bevallás beadása is.

Áfabevallásukat az eÁFA-ban a havi bevallási gyakoriságú adózók 2024. február 20-ig, a negyedéves gyakoriságú bevallók 2024. április 20-ig, az éves gyakoriságú adózók 2025-ben adhatják be először. Az eÁfával kapcsolatos további információkat a NAV által közzétett sajtóközleményben olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!