Turizmus

2024.02.29. 06:55

Közel hetvenezer vendég érkezett a Mátra-Bükk térségébe januárban

2024 januárjában 68 ezer vendég közel 148 ezer vendégéjszakát töltött el a Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein. A vendégéjszakák 88 százaléka hazai vendégeknek volt köszönhető.

Molnár Helga

Eger továbbra is népszerű úti cél

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Idén januárban összesen 68 ezer vendég érkezett a Mátra-Bükk turisztikai térségbe, akik 148 ezer vendégéjszakát töltöttek el – foglalta össze a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ az Így utazunk blog. A vendégszámban 2 százalékos, a szálláshelyek forgalmában 7 százalékos emelkedés mutatkozott 2023 januárjához képest. A vendégéjszakák 88 százaléka belföldiekhez volt köthető. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 éjszaka volt idén januárban, csakúgy, mint egy éve ilyenkor.

Az előző év első hónapjával összehasonlítva a külföldi vendégek száma 7 százalékkal csökkent, ugyanakkor vendégéjszakáik száma 3 százalékkal haladta meg a 2024 januárit. A hazai vendégek száma 4 százalékkal, a vendégéjszakáik száma pedig 7 százalékkal bővült 2023 január hónaphoz képest.

A vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb településnek Eger bizonyult 25 ezer vendégéjszakával, ezt követte Miskolc 23 ezer, Egerszalók közel 18 ezer, Gyöngyös 17 ezer és Mezőkövesd 8 ezer vendégéjszakával. Ez az öt település adta a térség teljes havi szálláshelyi forgalmának 66 százalékát.

A vendégéjszakák 68 százalékát töltötték szállodákban, 23 százalékot pedig a magán- és egyéb szálláshelyeken. További 5 százalékot a panziókban, 1-1 százalékot pedig a közösségi szálláshelyeken, az üdülőházakban és a kempingekben regisztráltak. 2024 januárjában 2 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek szállodában mint 2023 azonos időszakában. A kempingek ugyanakkor 15 százalékkal, de a magán- és egyéb szálláshelyek is 2 százalékkal több vendégéjszakának örülhettek idén januárban a megelőző évihez viszonyítva.

Az idei év első hónapjában a térség szálláshelyein összesen több mint 3,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 4 százalékkal múlta felül a 2023 azonos hónapjában mért értéket. Ebből 343 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, amely a belföldiek összes költésének 11 százalékát tette ki. A szobakapacitás-kihasználtság az összes szálláshelytípus tekintetében 24 százalékos volt, a szállodákban pedig elérte a 47 százalékot.

Az év első hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfőbb küldőpiacok sorrendjében közel 5 ezer vendégéjszakával Románia végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai pedig Szlovákia, Lengyelország, Németország és Ukrajna voltak. Ez az öt küldőpiac tette ki az összes külföldi vendégéjszaka 73 százalékát a térségben.

Januárban a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból és Pest vármegyéből érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye emelkedett még ki. A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 45-54 évesek aránya volt a legnagyobb, ezután a 35-44, illetve az 55-64 évesek és a 25-34 év közöttiek következtek. Ezeknél a korosztályoknál kisebb arányban látogattak ide 2024 januárjában a 18 év alattiak és a 65 év felettiek, illetve a 19-24 évesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!