Statisztika

2024.02.08. 11:25

Noszvaj és Demjén is népszerű volt decemberben

Az év utolsó hónapjában 87 ezer éjszakára szálltak meg Heves vármegyében a turisták.

Tóth Balázs

Decemberben a turisztikai szálláshelyeken 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el, közölte gyorstájékoztatójában a KSH. A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,3, a külföldivendég-éjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év végéhez képest.

A belföldről érkezők esetében a kereskedelmi szálláshelyeken a növekedés duplája volt a magánszálláshelyek forgalom-emelkedésének. A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 16 százalék volt.

A külföldi vendégek inkább szállodákban töltötték az éjszakákat, de magánszállásokon is több időt töltöttek, mint az előző évben. Körükben Budapest volt a legnépszerűbb (a főváros részesedése háromnegyed volt), majd a Balaton, Debrecen és térsége, valamint Bük–Sárvár következtek.

Heves vármegyében 43 ezer vendég 87 ezer éjszakát töltött el decemberben, ami három-háromezres növekedést jelent az előző év utolsó hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek száma háromezer, az általuk itt töltött idő 6,5 ezer éj volt, ami csökkenést jelent 2022. decemberéhez képest.

A legfontosabb turisztikai települések közül Eger 12,3 ezer vendégnek és 24,3 ezer éjszakának örülhetett, ami kilenc, illetve hét százalékos emelkedés, a külföldi forgalom kicsit csökkent. A megyeszékhelyt Egerszalók követte 7,9 ezer turistával és 17 ezer éjszakával, a fürdőtelepülés megismételte előző év végi teljesítményét. Nem sokkal maradt le Gyöngyös 7,6 ezer vendéggel és 13,4 éjjel.

A népszerű kisebb turistaközpontok közül decemberben Noszvaj és Demjén jelentősen, Parád mérsékelten tudott javítani előző évi forgalmán, míg Szilvásvárad vendégszámban ismételt, de az éjszakákat tekintve elmaradt attól. A mátraszentimrei szállásadók közel tíz százalékos csökkenésről számoltak be.

Bár a számok a tavalyihoz képest emelkedést mutatnak, még nem érték el a koronavírus járvány előtti időszak, a 2019-es esztendő decemberi adatait, akkor csak a kereskedelmi szálláshelyeken 47,7 ezer vendéget fogadtak a Heves vármegyei szolgáltatók és 103 ezer éjszakánál többet regisztráltak.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!