Helyi gazdaság

2024.03.14. 17:05

Még öt évig füstölhetnek Visonta szenes blokkjai

Megkapták a környezethasználati engedélyt a visontai erőmű szenes áramtermelő blokkjai. A Greenpeace bírósághoz fordul, szerintük nem szabad tovább működtetni a jelentős szén-dioxid kibocsátásért felelős lignites blokkokat és gázerőműveket sem kellene építeni.

Tóth Balázs

A Mátrai Erőmű fontos energiaforrás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Kormányhivatal a honlapjára, az MVM Mátra Energia Zrt. tavaly októberi kérelme mellékleteként föltöltötte határozatát, s megadta az egységes környezethasználati engedélyt. A kiadott engedély, s a benne foglalt hulladékgazdálkodási és levegőtisztaság-védelmi engedélyek 2029. március 12-ig érvényesek. 2020 és 2022 között csökkent a kibocsátás, de ez abból adódik, hogy kevesebb energiát állítottak elő.

Az erőmű két 100 megawattos, egy 220 megawattos és két 232 megawattos széntüzelésű villamos teljesítményű energiatermelő blokkal, valamint két 33 megawattos földgáztüzelésű blokkal rendelkezik. Az 1-es számú 100 megawattos blokkot 2020 decemberében leállították. A gázturbinák a hozzájuk tartozó lignittüzelésű blokkal szorosan együttműködve üzemelnek, de jellemzően tartalékban tartják őket. A szénporral együtt biomasszát és hulladékot is égetnek. A telephelyen az ipari park gőzellátásának biztonsága, valamint esetleges havária esetén a meglévő lignittüzelésű termelő blokkok gőzellátásának biztosítására van egy földgázos gőzkazán is.

A levegőterhelést okozó kibocsátások közül a nagy mennyiségű tüzelőanyag elégetése során keletkező füstgáz, elsősorban nitrogén-oxid-, kén-dioxid-, szén-monoxid-, szilárd anyag és szén-dioxid tartalma okoz környezetterhelést. A füstgáztisztítás elemei az SNCR rendszer, az elektrosztatikus porleválasztók és a kéntelenítő berendezés.

Hulladék-együttégetés esetén a hidrogén-klorid, hidrogén-fluorid, fémek, valamint dioxinok és furánok légszennyező anyagainak elmúlt évek kibocsátásait tekintve a mért értékek a felülvizsgálat időszakban megfeleltek a vonatkozó határértékeknek. Az erőműnek lignit tüzeléskor a füstgáz higany koncentrációját 2021 augusztusától kell mérnie. A higany mért koncentrációja lignit tüzelés üzemállapotban 2022-ben és 2023-ban, hulladék-együttégetés során 2023-ban meghaladta a vonatkozó BAT-AEL határértéket.

A Greenpeace észrevételeket tett az engedélyezés folyamán, főleg a higany határértéket (az utóbbi években csökkent a határérték) meghaladó kibocsátás miatt. 2017 után 4 év alatt kellett volna az elvárt csökkenteni a kibocsátást, de eddig még nem sikerült. Még nincs telepítve higany-leválasztó rendszer, s enélkül nem s tudják elérni a köbméterenkénti 7 mikrogrammos határértéket (most 17-et kértek, de 11-16 között is szokott alakulni). A civil szervezet azt kifogásolta, hogy míg korábban a higanyban szegényebb visontai lignitből égettek többet az erőműben, az utóbbi években a bükkábrányi szén került többségbe és a korábbi ígéretek ellenére nem csökkentették használatának részarányát. A társaság válasza szerint a 2020-ban tervezett Visontai-Bükki szendvicsgarmada optimalizáláshoz 2021. óta nincs megfelelő műszaki és személyi háttér Visonta bányában. A két bányaüzem termelési szintje a szenes blokkok működéséig lett megtervezve, ami meghatározta a fedőkőzet letakarítási szinteket is. Visonta széntermeléséhez szükséges fedőkőzet letakarítás illesztése megtörtént és jelenleg nem áll rendelkezésre a kapacitás növeléshez termelő berendezés. Ahhoz, hogy Visontán a széntermelést növeljék, a fedőkőzet letakarítás növelésre is szükség van, amihez több letakarító kapacitás igénybevételére lenne szükség. A berendezések üzembe állítása legalább egy évet és több milliárd forint ráfordítást igényelne. Ezen túlmenően a bányatechnológia átalakítása is több évet venne igénybe, ami már a tervezett blokkok leállításához közel esik. Gazdaságosan nem kivitelezhető szerintük a higany kibocsátás csökkentése, a füstgáz aktív szén adagolással történő higany leválasztása sem jelentene megoldást.

A Greenpeace megemlíti azt a kormányrendeletet, ami életben tartja a széntüzelést, de a környezetvédők szerint elmulasztja az energiaválságra, energiahiányra és energiahordozóárakra vonatkozó állítások alátámasztását, annak igazolását, hogy az ezekre a problémákra mennyiben jelent megoldást a Mátrai Erőmű üzemidejének meghosszabbítása 2029 végéig, illetve, hogy az mennyiben arányos az erőművet jellemző "alacsony hatásfok és magas fajlagos szén-dioxid-kibocsátás” tükrében. Ráadásul nem mutatja be, hogy a 2022-es állapotok mennyire indokolják a 2025-2029-es működtetést. A Greenpeace szerint a klíma- és ökológiai válság megköveteli a szén-dioxid-kibocsátások gyors csökkentését.

A kormányhivatal megadta a higany határérték betartása alóli felmentést az erőműnek és leírja a tervezett fejlesztések hatásait is. Az üzemeltetési terv alapján a kazánok műszaki helyzete miatt 2025. végéig a 200 megawattos blokkok évi 8000 üzemórában, a 100 megawattosak korlátozottan, 1500 üzemóra alatt működnének. 2026-tól a szénerőműi energia-termelés csökkentése, a kisebb szenes blokkol teljes leállítása, 2027-től pedig az RDF hulladék és kiserőművi blokk, valamint a kombinált ciklusú gázerőmű blokk üzemelésének elindulását tervezik.

A Greenpeace Magyarország honlapján és közösségi médiás platformján adott hírt arról, hogy Greenpeace-aktivisták kedden a Mátrai Erőműnél egy hatalmas homokórával figyelmeztették a magyar kormányt, hogy kifutunk az időből a klímaválsággal folytatott küzdelemben. Ezért szerintük klímabűncselekménnyel érne fel, ha meghosszabbítanák a Mátrai Erőmű üzemidejét. A Greenpeace szerint a klímagyilkos Mátrai Erőművet, mely hazánk szén-dioxid kibocsátásának 7-8 százalékával járul hozzá a klímakatasztrófához, a kormány korábbi nyilatkozatainak megfelelően legkésőbb 2025 végén be kell zárni, és a tervezett gázerőműveket sem szabad megépíteni. A zöldszervezet ezért keresetet nyújtott be a bíróságra a kormány ellen, mert nyilvánosságra szeretné hozni, hogy a magyar kormány milyen alapon döntött a további klímapusztítás mellett. A Greenpeace szerint a magyar embereknek joguk van azt is tudni, hogy a kormány mennyi adóforintból tervezi finanszírozni a lakosság és a környezet további szennyezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!