Terv

2024.03.11. 07:30

Víztározó a Tarnán: 24 milliárdba kerülhet

Terpes és Pétervására között már régóta tervezik egy víztározó létesítését a Tarnán. A víztározót Bükkszék, Kisfüzes és Pétervására határában, a Tarna-patakon tervezik, egy 850 méter hosszú völgyzárógáttal alakítanák ki.

Tóth Balázs

A Magyar Közlöny március 4-i számban megjelent egy több vízügyi projektről szóló kormányhatározat. Ez tartalmazza, hogy mely tervezett beruházásra milyen forrásigénye van a vízügyi igazgatóságoknak és milyen sorrendben kell benyújtani azokat a jóváhagyó minisztériumoknak, amely európai uniós támogatást ítélhet meg a fejlesztéseknek. A listán a 23. helyen található a Terpes-Pétervására közötti hegy- és dombvidéki víztározó létesítése, amelynek költsége 24 milliárd forint lenne. Ezt Bükkszék, Kisfüzes és Pétervására határában, a Tarna-patakon tervezik, egy 850 méter hosszú völgyzárógáttal alakítanák ki. A tervezett tározó többcélú, elsődlegesen vízkárelhárítási céllal hoznák létre. 

Víztározó épülhet a Tarnán.
Víztározó épülhet a Tarnán elsősorban vízkárelhárítási céllal. Képünk a 2023 januári árhullám idején készült.
Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

A megye környékén még a Tiszaderzs–Tiszaszőlősi Holt-Tiszán lennének fejlesztések 11,6 milliárd forintért. A határozatban szereplő listán 33 beruházás szerepel, több is érinti a Duna–Tisza közi Homokhátság területét, de a terület vízutánpótlásának megoldása, az elsivatagosodás lassítása mostani áron 1450 milliárd forintba kerülne.

2023. januárjában videót is készítettünk a Tarna árhullámáról:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!