Fejlesztés

2024.04.12. 17:25

Alternatív járműhajtási labort avattak a Bornemisszában

A fenntartó Heves Vármegyei Szakképzési Centrum hetven millió forintot biztosított a műhely kialakítására és fölszerelésére.

Tóth Balázs

A HVSZC alternatív hajtású járművek tanműhelyének avatása

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Átadták a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum alternatív járműhajtási oktató laborját a Bornemissza Gergely Technikumban. A centrum közel hetven millió forint saját erőből létesítette a tanműhelyt. Elsőként dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a labor összefogással jött létre. Elmondta, hogy a tanműhely a térség gazdaságát, vállalkozásait fogja szolgálni. A járműiparban jelentős az innováció, amelyben Eger és a megye is érdekelt. Az iparágban foglalkoztatott mérnökök fele világszerte az önvezető autókkal foglalkozik, a többiek többsége pedig az alternatív hajtásláncok fejlesztésével. Ugyanakkor a hagyományos motorok sem halnak ki, szükség van az azokkal kapcsolatos tudásra is.

A jelenlévő diákoknak elmagyarázta, fontos a tanulás, a javításban is kihívást jelent a technológiai átállás, ezért fontos a létrehozott műhely, a feltételek megteremtése. Bízik abban, hogy az eszközök biztosítják a naprakész gyakorlati tudás megszerzését. Szerinte a kormány fontosnak tartja a szakképzést, ezért újították meg az oktatási rendszert, még az utolsó pillanatban. Reményét fejezte ki, hogy az összefogás motiválja a diákokat és továbbtanulnak.

Dr. Bánhidy Péter, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta a diákok figyelmét, hogy egy innovatív intézmény tanulói, amelynek névadója is az újításairól volt híres. Fölidézte az autóipari tanműhely történet, amelyet 1995-ben hoztak létre a kézműves kamara egykori vezetőinek közreműködésével. Tíz évvel később autóelektronikai, autódiagnosztikai fejlesztés történt, mostanság pedig alternatív hajtástechnikát is lehet tanulni, kérte, lépjenek be ők is a jövő kapuján.

Az ünnepség harmadik szónoka, Uzelman Tamás, a Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint az oktatólabor megkönnyíti a tanárok, diákok munkáját, de a duális képző partnerekét is. Több éves útkeresés eredménye ez a labor, nagy lendületet kap így a járműipari képzés. Először kisebb fejlesztésekben gondolkodtak, de a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum nagy ösztönző támogatást adott, így merészebb álmokat szövögethettek. A legújabb technológiára képezhetik a fiatalokat elméletben és gyakorlatban is. Megjegyezte, hogy a labor már segítette az iskola tanulóját, Göböly Bélát is abban, hogy fölkészüljön a nemzetközi Young Car Mechanic versenyre. Uzelman Tamás kiemelte, szeretnének a technikusi képzésben továbblépni, és okleveles technikusi képzést indítani, amely közvetlen utat jelenthet az egyetemek szakirányú képzéseire.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!