Foglalkoztatás

2024.04.21. 11:00

A tavalyinál kevesebb munkanélküli márciusban

Aldebrőn, Nagyúton és Gyöngyöstarjánban volt megyénkben a legkevesebb álláskereső. A munkanélküliség csökkent márciusban a tavalyihoz képest.

Tóth Balázs

Márciusban 236 ezren kerestek munkát Magyarországon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása szerint, ami tavalyhoz képest 7,7 ezerrel kevesebb embert jelent. Februárhoz képest kis növekedést mértek országosan, ahogyan megyénkben is. Heves vármegyében 10 ezer 925 munkanélkülit regisztráltak, ami egy év alatt 251 fős csökkenés, februárhoz mérve viszont 336 fős növekedés.

Woman,During,Job,Interview,And,Four,Elegant,Members,Of,Management
Csökkent a munkanélküliség márciusban
Csökkent a munkanélküliség márciusban (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Továbbra is sokan vannak azok, akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, ezért nem találnak munkát, a szakképzetlenek aránya pedig ezúttal is Heves megyében volt a legmagasabb, 35 százalék. A pályakezdők között is sokan vannak a képzettség nélküliek, megyénkben egyébként félezren minősültek pályakezdő munkanélkülinek.

Aldebrőn volt a legkevesebb munkanélküli

Márciusban 135,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, az állástalanok 42,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Heves vármegyében 6600-an kaptak valamilyen pénzügyi támogatást. Csökkenő tendenciát mutatott azok száma, akik legalább egy éve, azaz tartósan munkanélküliek, Hevesben azonban még így is közel négyezren voltak.

Az első tavaszi hónapban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességen belül 3,8 százalék volt, vármegyénkben pedig hat százalék, ami az ötödik legrosszabb mutató. A települések közül a legjobb helyzetben Hevesben Aldebrő volt 1,12 százalékos aránnyal, és három százalék volt Nagyút (2,27 százalék), Gyöngyöstarján és Gyöngyöshalász (2,76 és 2,79 százalék) rátája is. Huszonhat településen haladta meg a munkanélküliség a tíz, hármon pedig a húsz százalékot, utóbbiak Átány, Tarnalelesz és Terpes voltak.

Az országos átlagnál kedvezőbb munkanélküliség húsz Heves megyei településen volt, s egy város, Füzesabony (3,76 százalék) volt köztük. A városok közül Füzesabonyt követően Eger és Gyöngyös voltak a legkedvezőbb helyzetben, négy százalék körüli átlaggal, Hatvan 4,61 százalékon állt márciusban, majd Lőrinci, Bélapátfalva, Gyöngyöspata követe 4,5-7,2 százalékos aránnyal, megelőzve Hevest, Verpelétet, Pétervásárát (9-10 százalék közötti ráta), a sort Kisköre zárta 14,64 százalékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!