Támogatás

2024.04.12. 13:55

Több százmillió forintból újulnak meg az utak Dél-Hevesben

A Magyar Közút is fejleszthet. Kilenc milliárdot osztottak most szét, ennek egy része útfelújításra megy majd el.

Molnár Helga

Ahogy arról írtunk, újabb támogatás, közel kilencmilliárd forint érkezik Heves vármegyébe. Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, most az utolsó pályázati döntések érkeztek, bár még van egy-két pályázat, mely elbírálásra vár. A TOP Plusz keretében Heves vármegyének 67 milliárd forint állt rendelkezésre a 2021-2027-es, új uniós ciklusban.

Orosz József, Nagytálya polgármestere is komoly támogatásnak örülhetett
Orosz József, Nagytálya polgármestere is komoly támogatásnak örülhetett
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A pályázati felhívások meghirdetése lezárult, már az utolsó „Az aktív turizmus fejlesztése” felhívás is beadási szakaszban van 2,3 milliárd forint értékben, amely komplex aktív turisztikai fejlesztéseket támogat. Most már a hivatalos pályázati oldalra a részletek is megérkeztek az elbírált összegekről.

Az útfelújítások mellett egyéb tervek is vannak fejlesztésekre

A legnagyobb nyertes Nagytálya, 751 millió forintot nyertek el ipari terület fejlesztésére. Erről a keddi tájékoztatón így beszélt:
– Akkora mérvű beruházás veheti kezdetét, melyre még nem volt példa a falu életében. Már régen felismertük, mennyire fontos, hogy jelen legyen az iparűzési adó a költségvetésben. Megkerestük a megfelelő helyszínt, ez az M25-ös autóút lehajtójánál van, ott indult el a terület feltárása. Régi álmunk teljesül azzal, hogy a kivitelezés megkezdődik, s már örömmel számolhatok be arról, hogy érkeznek a befektetők is – mondta Orosz József, Nagytálya polgármestere.

De mások is örülhetnek. Kiskörén ötvenmillió forint érkezését várják. A város önkormányzata a projekt keretében egy meglévő, funkció nélküli épületet kíván közösségi házként felújítani és a település egyik közösségi terévé kialakítani. A projekt elsődleges célja a lakóközösség minél szélesebb körének megszólítása, a kulturális életmódra való felhívás és népszerűsítés, illetve a helyi identitástudat erősítése. A projekt tárgyát képező közösségi ház hozzájárul a közösség építéséhez, mindemellett népességmegtartó erővel is rendelkezik, hiszen a komplexum egy olyan tér lehet az ott élők számára, amely életkortól függetlenül mindenkinek nyújthat elfoglaltságot és érdeklődést.

Sarudon százmillió forintból közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra fejlesztése valósul meg. A Táncsics út végétől a strandig terjedően a meglévő szervizút felújítása, valamint sétány kialakítása szerepel a tervek között, s emellett napelemes rendszer segítségével a közvilágítást is fejlesztik majd. Tarnabodon útfelújításban gondolkodnak, erre a célra érkezik hatvanmillió, a település belterületén található, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakóutcák meglévő, jelenleg rossz minőségű szilárd útburkolatát kívánják felújítani.

Tarnamérán hasonló elképzelések mentén pályáztak, tízmillió forinttal több érkezik a faluba, s az önkormányzat 1,78 km hosszon belterületi utak felújítását kívánja megvalósítani. Szerepel a sorban Táncsics, Zrínyi, István, Malom, Béke és Erzsébet utcák egy-egy szakasza.

Tarnazsadányban közel hatvanmillió forintnak örülnek, s község kerékpárúthálózat fejlesztését célozzák meg. A kialakítandó kerékpáros létesítmény becsült hossza kétszer 1,4 kilométer.  A tervezett beruházás hozzájárul a fenntartható közlekedési módok feltételeinek a javulásához, ugyanis környezetbarát, egészségre jótékony hatást gyakorló alternatív közlekedési módot kínál a forgalom-kibocsátó területen élők számára.

Zaránk zárja a dél-hevesi nyertes sort. A település önkormányzata 95 millió forintnyi támogatást kapott, s ebből a Kossuth Lajos utcát, a Petőfi Sándor illetve a Hóvirág utcát szeretnék felújítani. A projekt által érintett utak állaga az elmúlt évtizedek során jelentősen leromlott, és számottevő felújításra az önkormányzatnak ezidáig nem volt lehetőség.

A TOP Pluszos támogatásokból a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is fejleszthet. A mezőtárkányi bekötőútra érkezik forrás, a Kápolna-Verpelét összekötő útra, a pélyi bekötőútra, a Besenyőtelek-Tiszanána közti szakaszra, a Jászárokszállás-Tarnaméra összekötőre, és a Tarnabod-Átány közti két bekötőútra. Észak-Hevesben ugyanezen célból az Egercsehi-Mikófalva közötti szakasz és a Sirok-Pétervására közötti összekötő szakasz van jelen a nyertesek közt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!