Fejlesztés

2024.04.09. 15:58

Kilencmilliárd forint érkezik Heves vármegyébe

A TOP Plusz aktuális ciklusában is eredményesek a Heves vármegyei pályázatok.

Molnár Helga

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Újabb támogatás, közel kilencmilliárd forint érkezik Heves vármegyébe – erről tartott sajtótájékoztatót dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke a megyeházán kedden kora délután.

A legelején leszögezte, elindult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 2021-27-es Európai Uniós fejlesztési ciklus.
– Ebben a témában már többször tartottunk tájékoztatót, legutóbb decemberben. Akkor arról számolhattunk be, hogy 4 milliárd 492 millió forint értékben hirdetett az irányító hatóság Top Plusz Programban nyertes pályázatokat. Dél-Hevesben belterületi utakra vonatkozó pályázatok 20 esetben bizonyultak nyertesnek, de a turizmusfejlesztésben is több pályázat lett sikeres ebben a térségben – részletezte.

Mint mondta, most az utolsó pályázati döntések érkeznek, hiszen a TOP Plusz is lassan lezárul. A vármegyei keretben összesen 67 milliárd áll rendelkezésre ebben a ciklusban, s gyakorlatilag ami még elbírálás alatt van szavai szerint, az a köznevelési infrastruktúrára vonatkozó pályázatok, a helyi humán pályázatok, és hátra van még az aktív turisztikai pályázatok beadása.
– Már döntés született az önkormányzati belterületi utakról, a bölcsődékről, óvodákról, a komplex települési fejlesztésekről, a nem aktív turisztikai fejlesztésekről szóló pályázatokról. A mostani csomag, ez a közel kilenc milliárd forintos, részben a települési önkormányzatokat érinti, ez közel kettő milliárd forintot jelent. A fennmaradó hétmilliárdból pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fejleszti majd az útjainkat – fejtette ki.

Ez utóbbiról elmondta, Heves vármegyének a többihez hasonlóan még mindig komoly adósságai vannak az elhanyagolt úthálózattal kapcsolatban.
– Most hátrányos helyzetű járások gyűjtőútjai újulnak majd meg. Néhány példát említve elmondhatom, a mezőtárkányi bekötőútra érkezik forrás, a Kápolna-Verpelét összekötő útra, a pélyi bekötőútra, a Besenyőtelek-Tiszanána közti szakaszra, a Jászárokszállás-Tarnaméra összekötőre, és a Tarnabod-Átány közti két bekötőútra. Észak-Hevesben ugyanezen célból az Egercsehi-Mikófalva közötti szakasz és a Sirok-Pétervására közötti összekötő van jelen a nyertesek közt – taglalta.

A települések közül a legnagyobb nyertes Nagytálya, így a sajtótájékoztatón Orosz József polgármester is részt vett. 751 milliót nyertek el ipari terület fejlesztésére.
– Akkora mérvű beruházás veheti kezdetét, melyre még nem volt példa a falu életében. Már régen felismertük, mennyire fontos, hogy jelen legyen az iparűzési adó a költségvetésben. Megkerestük a megfelelő helyszínt, ez az M25-ös autóút lehajtójánál van, ott indult el a terület feltárása. Régi álmunk teljesül azzal, hogy a kivitelezés megkezdődik, s már örömmel számolhatok be arról, hogy érkeznek a befektetőt is – zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában