Fejlesztés

2024.03.31. 07:05

Milliók érkeznek Dél-Hevesbe a Magyar Falu Programban

Több tízmilliót költhetnek a települések ingatlanfejlesztésre.

Molnár Helga

Több mind ezer kistelepülés nyert támogatást a Magyar Falu Program legutóbbi pályázatán egyebek mellett épületfelújításra, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők korszerűsítésére – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten. Gyopáros Alpár elmondta, hogy a kistelepülések, falvak, ötezres lélekszám alatti kisvárosok számára kiírt, tízmilliárd forint keretösszegű, "Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések" című pályázat nyerteseinek listája már megtalálható a kormany.hu és a magyarfaluprogram.hu oldalakon. 

GYOPÁROS Alpár
Apc, 2023. november 30.
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztosa sajtótájékoztatót tart a Magyar falu program keretében megújult közösségi ház megtekintésén Apcon 2023. november 30-án.
MTI/Komka Péter
Gyopáros Alpár kormánybiztos (Archív fotó)
Forrás: Komka Péter/MTI

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a hat pályázati kategória közül a legnagyobb érdeklődés az épületfelújítások iránt volt. Az önkormányzati intézmények, óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, faluházak korszerűsítésére 351 nyertes pályázat született, összesen öt és félmilliárd forint értékben. A pályázat eredményeként 211 kistelepülés több mint egymilliárd forint értékben szerelheti fel óvodaudvarát vagy közterületi játszóterét, 116 település pedig – több mint 600 millió forint értékben – végezhet temetőinfrastruktúra-fejlesztést. Az önkormányzati feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére 99 település kapott kisebb összegeket.

Megnéztük, Dél-Hevesben mely önkormányzatok örülhettek. Átányra 10 millió forint érkezik. Jámbor Dénes polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a polgármesteri hivatal fejlesztésére használják majd fel az összeget, egészen pontosan egy nyesedékégető kazánt vásárolnak majd. Ingatlanfejlesztésre még kapott néhány település kisebb-nagyobb összeget. Hevesvezekény öt, Tenk nyolc, Zaránk ötmillió forintnak örülhet. Kisköre is nyert 10 milliót, Magyar Csilla polgármester elmondta, a művelődési házukat látják el napelemrendeszerrel, s ezzel jelentős kötlségmegtakarítás jelentkezik majd a költségvetésben.

Kommunális eszközvásárlásra Boconádon 6,5 milliót, Pélyen hárommillió forintot költhetnek. Sarudra ötmillió forint érkezik majd óvodai játszóudvar fejlesztésre, illetve Tarnaszentmiklós hasonló összeget nyert. Oláh Tamás polgármester jelezte, a játszóterüket fogják tovább fejleszteni, több eszközzel ellátni. S végül Tarnamérán is örülhetnek pozitív döntésnek, ugyanis négymilliót költhetnek el az óvoda épületének felújítására.

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a 2018-ban meghirdetett Magyar Falu Program keretében már öt éve írnak ki pályázatokat kistelepülési önkormányzatok, egyházközségek, civil szervezetek számára. Eddig 35 ezer nyertes pályázat született, így 320 milliárd forintnyi támogatás talált gazdára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában