eger

2017.08.22. 16:11

A hét épülete: a Miller-ház

Az épület az 1800-as tűzvészben leégett, az újjáépítés során húzták keleti homlokzatára a tűzfalat, amelynek déli és északi sarkára Szent Rókus és Szent József szobrát állították.

V. M.

Miller János kőfaragóról nevezték el az épületet Fotó: Berán Dániel

 

A Kacsapart utca 14. szám alatt található ez az épület. Miller János kőfaragó – aki 1763–1774 között a Líceum kőfaragványait faragta – 1767-ben megvásárolta a városfalon kívül az Eszterházy püspök által parcelláztatott telket. Itt felépítette házát és műhelyét. Az 1800-as tűzvészben ez leégett, az újjáépítés során húzták keleti homlokzatára a tűzfalat, amelynek déli és északi sarkára Szent Rókus és Szent József szobrát állították. Később, 1801–1826 között Hubert János kádármester, 18311887 között Ribár József püspöki kulcsár és örökösei kezén volt az épület.

A későbarokk lakóház földszintes, „L” alaprajzú. Utcai homlokzatán az ablakokat a XIX. században kicserélték. Ezután kialakították a kőkeretes, kosáríves, kerékvetős, záróköves kaput.

Miller János kőfaragóról nevezték el az épületet Fotó: Berán Dániel

Az épület keleti homlokzatán tizenegy kőkeretes csigás zárókövekkel díszített ablak látható. Az udvar északi házfalában egy feltehetően Miller János által készített Szentháromság-szobor található. A szobák csehboltozatosak – tájékoztatott dr. Nemes Lajos történész, a Heves Megyei Levéltár egykori igazgatója.

V. M.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!