Időjárás

2024.01.04. 18:11

40 centis porhó is volt a Kékesen 1938-ban

Heol.hu

Jelenleg erősen felhős, de kora tavasziasan enyhe idő van az országban, ugyanakkor az elmúlt években egyre gyakrabban szembesülhetünk szélsőséges időjárási eseményekkel - járt utána a Kemma.hu.

A Hungaromet adatbázisa szerint mindenesetre a január 4-i napi hidegrekordot Bábolna tartja. 1938-ban -27, 5 fokot mértek ott ezen a napon.

Az MTI annak idején így számolt be az akkori időjárásról: „az óceáni eredetű, kissé enyhébb páradús levegő előrehaladásában Németország déli részein, Franciaországban, valamint az Alpok északi oldalán okoz kiterjedt havazásokat. Hazánkban tovább tartott a rendkívüli hideg uralma és a hőmérséklet napközben nyugaton csak mínusz 6 – mínusz 7 fokig, keleten mínusz 8 – mínusz 9 fokig emelkedett, az esti órákban pedig keleten sok helyen a mínusz 15 fok alá szállott, sőt Debrecenben mínusz 19 fokot mértek. Kisebb havazás többfelé volt az esti órákban. A nyugati határszéleken havazott. A hegyeken a hóviszonyok változatlanul jók.”

A közleményből az is kiderült, hogy a hóréteg vastagsága akkor a Kékesen 40, a Dobogókőn 37, míg Nagyszénáson 28 centiméter porhó volt. A hidegrekordot megelőző este a fővárosban -14 fok volt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!