Zimankó

2024.01.20. 17:18

Mínusz 25 fokot mértek a Bükk-fennsíkon

Elég cidris reggel köszöntött be a Bükk-fennsíkon.

Heol.hu

A Mohos-töbör (Archív fotó)

Forrás: Csendes Pihenő/YouTube

Hideg volt a reggel a Bükk-fennsíkon - adta hírül a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet a Facebookon.

Mint írják, az egynapos "tavaszt" követően egy érkező hidegfronttal 19-én megkezdődött a száraz, hideg levegő újbóli beáramlása a Kárpát-medencébe, amely napközben nyugalomba jutott. A front havat is hozott, a Bükk-fennsíkot is néhány centiméteres hóréteg takarja. A hóborította felszín albedójának, és a késő esti órákban beálló derült, szélcsendes időjárásnak köszönhetően a léghőmérséklet kerekített -25 Celsius fokig (-24,9 Celsius fok) csökkent a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézete által monitorozott Mohos-töbörben, a reggeli órákban. Az inverzió kiépülésének jellege kissé kései, de általában zavartalan volt.  

Kiemelték, a Kerékgyártó Robert által monitorozott Vörösmeteor-töbörben is nagyon hideg, -23,5 Celsius fokos (kontroll szenzor -23,7 Celsius fok, kerekített -24 Celsius fok) hőmérséklet mellett állt be a reggeli T-min!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!