ostoros

2018.03.29. 16:21

Főszerepben a vízelhárítás

A vízkárelhárítási feladatok megismerése és gyakorlati elsajátítása volt a célja annak a gyakorlatnak, melyet Ostoros település polgármesteri hivatala és az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezett a települési polgári védelmi szervezet és mentőcsoport részére a tegnapi napon.

Fotó: HMKI

Ostoros települést a partfalomlások mellett leginkább ár- és belvíz veszélyezteti. A védekezésre történő felkészülés és gyakorlat első részében Kovács Sándor tű. százados katasztrófavédelmi megbízott tartott elméleti szakkiképzést a vízkárelhárítási feladatok középpontba állításával – számolt be róla a megyei katasztrófavédelem hivatalos weboldala.

Ismertette a homokzsákok megtöltésével és kihelyezésével kapcsolatos teendőket, a nyúlgát építésével kapcsolatos tudnivalókat. A gyakorlati elemek között a résztvevők megtöltötték a homokzsákokat, melyeket azután, mint ahogyan egy tényleges védekezésnél történne, csatárláncba állva juttatták el a beépítés helyére. A település polgármestere és jegyzője is aktívan részt vett a gyakorlati feladatok végrehajtásában, példát mutatva a gyakorlat valamennyi résztvevőjének. A gyakorlaton a nyúlgáton kívül bordás megtámasztást, ellennyomó medencét, valamint hullámverés ellen alkalmas védművet építettek ki a résztvevők.

Fotó: HMKI

A felkészítés fontos eleme a gyakoroltatás, hiszen már több alkalommal bizonyították a településeken felkészített állampolgárok, hogy önállóan képesek kisebb beavatkozásokat végrehajtani. A védekezést egyes településeken az ott élőknek a polgármester irányításával a veszélyeztető hatás kialakulását követően minél hamarabb meg kell kezdeni. Természetesen a vízügy, illetve a katasztrófavédelem erői szükség esetén a helyszínre mennek, de az első védekezési feladatok az egész védekezés hatékonyságát és eredményességét jelentősen befolyásolhatják. A gyakorlat zárásaként Zelei László tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő értékelte a megépített védműveket, összefoglalta, hogy melyik védmű, milyen esetben alkalmazható és minden résztvevőnek megköszönte az aktív részvételt.

Címkék#Ostoros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában