figyelemfelhívás

2018.10.25. 19:50

Közeledik a tél: nem árt megfogadni pár hasznos tanácsot

A tél közeledtével a rendkívüli időjárás várható következményeire és az ezekre való felkészülés fontosságára figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Heol

A téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés legfontosabb szabályaira hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Várható következmények

  • Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.
  • A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
  • A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.
  • Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lehűl, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
  • A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
  • Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
  • A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.
  • Ajánlott magatartási szabály: Figyelje az időjárás jelentést, hogy időben fel tudjon készülni!

    Otthonunkban

    Átmeneti áram- illetve energia kimaradás esetére:

  • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
  • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfélóránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
  • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzárócsapját!
  • Gondoskodjék szükség-világítóeszközökről (pl. palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa).
  • Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket.
  • Tároljon otthonában legalább 3 napra elegendő élelmiszert az egész család számára.
  • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek.
  • Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.
  • Utazáshoz

  • Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!
  • Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
  • Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.
  • Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
  • Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.
  • Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
  • Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.
  • Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.
  • Ónos eső esetén

    Felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre, fokozott óvatossággal közlekedjenek.

    Aki teheti, ne használjon gépjárművet, amennyiben az feltétlenül szükséges akkor tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat:

  • Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak,
  • A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is,
  • A gépjárműben legyen takaró, forró tea,
  • A megváltozott időjárási körülmények még a gyakorlott vezetőket is próbára teszik, kellő vezetési gyakorlat hiányában ne induljanak útnak,
  • Amennyiben a gépjárművel való közlekedés ellehetetlenedik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt,
  • Várhatóan megnövekszik a mentő szervezetek (tűzoltóság, mentők) vonulási ideje is.
  • Különös gondot kell fordítani a járdák síkosság mentesítésére is, melyet közterületen az önkormányzat, míg magánházak esetén a tulajdonos hajt végre. A csapadék ráfagyhat a fák ágaira – növelve azok súlyát -, így számolni kell az ágak gallyak letörésével is. Fontos, hogy a parkoló helyet, a járdán való közlekedést úgy válasszuk meg, hogy az esetlegesen lehulló ágak személyi sérülést és anyagi kárt ne okozzanak.

    A jégen tartózkodás szabályai

    A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

    A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni: éjszaka korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon.

    Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet 1 m magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

    Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbáljon meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén a felesleges mozdulatokat kerülje, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzen a lábával az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magát, illetve segítséget kérni. Ha partot ér azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos!

    A katasztrófavédelem arra is felhívja a figyelmet, senki ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézheti a bajt. Életét kockáztatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsa! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek. A mentést követően, szükség esetén mentőt kell hívni!

    Ónos eső: A viszonylag meleg esőcseppek a talaj közeli hidegebb hőmérsékleten túlhűlnek, és azonnal megfagynak. Ónos csapadék hullhat ködszitálásként is. Ha a jármű ablakán vagy a burkolaton a jég nem sima, hanem cseppekből álló, durva felületű, akkor ónos eső esett. Ilyen alkalmakkor saját és járműve épsége megőrzésének érdekében, ha teheti, ne induljon útnak, illetve a legközelebbi biztonságos helyen álljon meg.

    Hófúvás: Jellemzően legalább 25-30 cm-es hó esetében fordul elő. A havat a szél megemeli és abból gyakran 1,5 – 2 m magas hóakadályokat épít. Leggyakrabban az alacsonyabb töltéseken vagy a dombok közötti nyílásokban kell hófúvásra számítani.

    A hófúvás által emelt akadályok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, különösen, ha a szél folyamatosan visszahordja a havat az útburkolatra. Baj esetén segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól, illetve mentésre a tűzoltóság szakembereitől kaphat a 105-ös segélyhívó számon.

    Havazás: Havazásra akkor számíthat, amikor a hőmérséklet fagypont körüli és nagy nedvességtartalmú, hideg levegő érkezik hazánk fölé. Ha hosszabb útra indul, legyen a kocsiban elegendő élelmiszer, takaró, tartalék üzemanyag, meleg ital. A téli időszakban mindenképpen tartson lapátot az autóban!

    Jegesedés: Jég képződhet a burkolaton lehullott csapadékból, lecsöpögő nedvességből és páralecsapódásból. A páralecsapódás a legveszélyesebb, a vékony jégréteg nehezen vehető észre (ha az úttest nedves csillogása fényszórója fényében hirtelen matt fényűnek látszik, ez a biztos jele a burkolat jegesedésének). Ezért ha a levegő hőmérséklete +2°C alá csökken, a megszokottnál is óvatosabban közlekedjen, hiszen bárhol előfordulhatnak jeges útszakaszok. Ezek leggyakrabban azonban a légmozgásnak leginkább kitett hidakon, felüljárókon, erdőfoltokon áthaladva, illetve mélyebben fekvő útszakaszokon alakulnak ki.

    További részletek itt olvashatóak.

    Ajánlóképünk illusztráció, Fotó: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában