Heves megye

2018.11.06. 17:30

Előzze meg a lakástüzet: nagyon fontos, hogy betartsa ezeket a szabályokat

November 6. és 8. között az Egri és Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségek osztályainak szakemberei várják a lakástulajdonosokat, bérlőket és közös képviselőket a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseikkel.

Heol

Megyénk katasztrófavédelmi kirendeltségei idén is megszervezik a Társasházak napja elnevezésű tájékoztató sorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvény célja, a társasházak lakóközösségének tájékoztatása a tűzmegelőzési szabályokról ezzel növelve a lakóépület biztonságát.

Sok embert érint ez a vezély, megyénkben közel 60 ezren élnek társasházakban, ezért kiemelten fontos a tűzvédelmi szabályok betartása és megismerése – részletezte Rónai Róbert tűzoltó alezredes a kedden megtartott egri sajtótájékoztatón. Kiemelte: egy társasházban keletkezett tűz nem csak azt az egy lakást érintheti, ahonnan kiindultak a lángok, hanem az egész lépcsőházat, és akár 30-40 lakásra is kiterjedhet.

Az alezredes kitért a tűzmegelőzés fontosságára és a szabályok betartására is. Mint megtudtuk, számos esetben ezek figyelmen kivül hagyása okozza a problémát. A kimutatások szerint a társasházi tüzek nagy százalékban a konyhában keletkeznek, de előfordul szemétlerakóban illetve az elektromos kapcsoló meghibásodása esetén is.

Nagy Csaba katasztrófavédelmi szóvívő és Rónai Róbert tűzoltó alezredes a keddi sajtótájékoztatón Fotó: Szűcs Tímea

 

A tájékoztatón szó esett egyebek közt a nyílt láng használatáról és a dohányzásról. Különösen nagy körültekintést igényel a dohányzásra kijelölt hely kiválasztása, illetve a megfelelő távolság megtartása a hulladéktól és éghető tárgytól. Gyufát és csikket semmiképp ne dobjanak ki ablakból, erkélyről, hisz a szél könnyedén befújhatja bármelyik alattuk lévő lakásba, erkélyre ahol könnyedén tüzet okozhat.

A közeledő ünnep kapcsán szinte minden háztartásban előkerülnek a gyertyák és koszorúk, fontos ezek megfelelő tárolása, érdemes azokat nem éghető tálcára helyezni, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyát.

Az alezredes kihangsúlyozta, hogy a menekülési utakon, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalakat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el, illetve a lépcsőházakba rácsok csak úgy engedélyezettek ha az ott élők is ki tudják nyitni. Emellett az alezredes kitért a motorkerékpárok biztonságos tárolásara is, melyet minden esetben a lépcsőházak erre a célra kialakított tárolójában kell elhelyezni.

A katasztrófavédelem átfogó ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a tűzvédelmi szabályokat a társasházak betartják-e. Heves megyében a leggyakoribb hiányosságok a szabálytalan tárolás, menekülési útvonal szűkítése, tűzvédelmi berendezések és menekülési útvonalak jelöletlensége, hő és füstelvezetők nem megfelelő működése és a villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok hiánya. Ezek a hatósági ellenőrzések mindig a lakók biztonságát hivatottak szolgálni, annak érdekében, hogy ne következzenek be tragédiák, részletezte Rónai Róbert.

Végül a tűzvédelmi házirendről és a társasházi előírásokról esett szó, mint kiderült a lakóépület szempontjából minél magasabb egy ház annál szigorúbb előírások vonatkoznak rá.

Az Egri és Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltségek hatósági osztályainak szakemberei csütörtökig 10:00 órától 16:00 óráig várják a lakástulajdonosokat, bérlőket, közös képviselőket, lakásszövetkezeti tagokat, akik közvetlenül fordulhatnak a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában