bűnügyek

2019.01.28. 17:30

Gyilkossággal fenyegette társát a 16 éves állami gondozott fiú

Lassan négy éve, hogy a kerecsendi lakásotthonban egy fiatalkorú egy kiskorú bentlakóval szóváltásba keveredett. Az idősebb fiú bántalmazni kezdte a lakótársát, majd később egy 14 centiméteres pengehosszúságú kést is elővett. Most emberölés bűntettének kísérlete miatt ül a vádlottak padján.

Sike Sándor

Az elmúlt héten folytatódott az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt az Egri Törvényszéken indult ügy tárgyalása, melynek vádlottja a fiatalkorú J. R. A vádhatóság álláspontja szerint a vádlott 2015. július 13-án a kerecsendi lakásotthonban szóváltásba keveredett a kiskorú sértettel, akit először kétszer állon ütött, majd elgáncsolta, tarkón ütötte. A gyermek próbált kiszabadulni, és kérte a vádlottat, hogy fejezze be a verését.

A nevelő csavarta ki a kezéből a kést

A 16 éves terhelt a sértett bántalmazását abbahagyta, és a közeli konyhába szaladt, ahol felkapott egy 14 centiméter pengehosszúságú hegyes kést, amellyel áldozta után ment. Őt a nyakánál fogva a falhoz szorította, míg a jobb kezében tartotta a szúróeszközt és közben megöléssel fenyegette a fiatalabb fiút. J. R. a kést döfésre a sértett felé lendítette, ám azt az egyik nevelő kicsavarta a támadó kezéből, és így megakadályozta, hogy sérülést okozzon. A vádlott azonban nem állt le, tovább folytatta a sértett ütlegelését, és vele tovább dulakodott.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. április 11-én súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádja szerint a fiatalkorú J. R. által használt kés alkalmas volt arra, hogy azzal súlyos sérülést okozzon. Tartalmazza továbbá a vádirat, hogy amikor a terhelt korábban beszaladt a konyhába, és magához vette a kést, az ott tartózkodó másik kiskorú sértettet is megfenyegette, ami az utóbbi gyerek számára félelemkeltő volt.

Az Egri Járásbíróság a vádemelést követően folyamatosan tárgyalta a büntetőügyet, ám a 2018. február 8-án tartott tárgyaláson kihallgatott egyik tanú vallomására is figyelemmel megállapította: a cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően súlyos testi sértés kísérlete helyett emberölés bűntette kísérletének minősülhet. Ennek elbírálására azonban a járásbíróság nem, hanem a törvényszék rendelkezik hatáskörrel. Mindezek alapján – a hatáskör hiányának megállapításával – a bíróság elrendelte az ügy áttételét az Egri Törvényszékhez.

A vádlott tagadja a kés használatát

A továbbiakban a büntetőügyben az Egri Törvényszék járt el. Az ügy azért húzódik még mindig, mert a vádlott több alkalommal sem jelent meg a tárgyalásokon, így azokat nem lehetett megtartani. Tavaly novemberben a Heves Megyei Főügyészség a tárgyaláson a vádbeli cselekmények minősítését a zaklatási cselekmények szempontjából részben módosította: kétrendbeli zaklatás vétségéről egyrendbelire változtatva azt meg. A terhelt ez alkalommal vallomást tett. Annyiban ismerte el a bűnösségét, hogy a sértettel összeverekedett, de arra hivatkozott, hogy a kést önvédelemből vette magához.

Idén január 24-én az Egri Törvényszék tanú kihallgatásával folytatta az eljárást. Ezen a tárgyaláson a sértettek nem jelentek meg. A vádlott úgy nyilatkozott, hogy a megtámadotton nem ejtett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, és nem akarta őt megszúrni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában