Szentdomonkos

2019.02.04. 20:27

Betonlap zúzta halálra a 11 éves fiút, felmentő ítélet született az ügyben

Elsőfokú ítélet született a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt indult büntetőügyben.

Heol

A bíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette

Forrás: Agria Tv

Fotó: Ládi László

Az Egri Törvényszék a fiatalkorú K. K. vádlottat a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének vádja alól felmentette, és megállapította, hogy az eljárás során felmerült több, mint 500 ezer forint bűnügyi költséget a Magyar Állam viseli – tájékoztatta a Heolt az Egri Törvényszék Sajtóosztálya.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint 2016. június 27-én a déli órákban a kiskorú sértett és kiskorú társa Szentdomonkoson az egyik járda alatti, téglatest alakú, körülbelül 126 kg tömegű betonlapokkal borított árokból a fedőlapok alá rejtett cigarettát szerették volna kiszedni. A 14 éves fiatalkorú vádlott beleegyezett abba, hogy segít nekik a cigaretta kiszedésében. Ennek érdekében a vádlott megemelte a járda egyik beton fedőlapját, azt maga felé majdnem álló helyzetbe felhúzta. A sértett a járdaszakaszon hasalt, és egy mobiltelefonnal világított be az árok alá. A vádlott kiskorú társa a fedőlapok alá nyúlt. A vádlott társa nem tudott elég mélyen benyúlni a fedőlapok alá, nem érte el a cigarettát, ezért a sértett megkérte a vádlottat arra, hogy ő nyúljon be a lyukba.

A bíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette
Fotó: Ládi László / Agria Tv

Ekkor a vádlott az általa tartott betonlapot átadta kiskorú társának, aki azt szemből, két kézzel megtámasztotta. A vádlott odament a lyukhoz, és háttal a sértettnek guggolva megpróbált a lyukba benyúlni. A kiskorú sértett ekkor beguggolt az árokba, melyet a társai nem láttak. A vádlott kiskorú társa a betonlapot nem tudta megtartani, és ráejtette azt az árokban guggoló sértettre. A leeső fedőlap rázuhant a sértettre, aki az elszenvedett sérülések következtében meghalt.

A fiatalkorú vádlott az életkorára, fiatalkorú és éretlen személyiségére figyelemmel súlyos fokban korlátozott volna abban, hogy cselekménye következményeit előre lássa, és a következményeknek megfelelően cselekedjen. A bíróság a vádlottat az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentette.

A bíróság álláspontja szerint nem bűncselekmény, hanem baleset történt, mert a vádlott azt nem észlelhette, hogy a sértett megváltoztatta a tartózkodási helyét, és bemászott az árokba. A vádlott az életkorára, személyiségére, értelmi fejlettségére

és előrelátási képességére is figyelemmel nem láthatta előre azt, hogy a sértett bemászik a lyukba, a betonlapot a kiskorú társa nem fogja tudni megtartani, és az ráesik a sértettre.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész az ítélet ellen a jogorvoslat bejelentésére három nap gondolkodási időt tartott fenn. A fiatalkorú vádlott, védője és törvényes képviselője az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában