eger

2019.02.12. 20:00

Könyvszakértő meghallgatása után ítélhetik el a milliókat sikkasztó, volt közös képviselőt

Tárgyalást tartott, ám ítéletet nem hozott kedden az Egri Járásbíróság a J.-né O. I. ellen jelentős értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt indult büntetőügyben. Döntés nem született, mert szükség van a szakértői véleményt készítő könyvszakértő meghallgatására.

Sike Sándor

A bíróság a korábbi tárgyaláson – az ügyész indítványára – az eljárást felfüggesztette, és további bizonyítás lefolytatása érdekében az iratokat visszaküldte az ügyészségnek. A vádhatóság beszerezte a még szükséges okiratokat és a kiegészítő szakértői véleményt, a járásbíróság kedden ismertette a pótlólag beszerzett iratokat. A kiegészítő szakértői vélemény alapján szükséges a véleményt készítő könyvszakértő meghallgatása, ezért a bíróság a tárgyalást elnapolta.

A vádhatóság álláspontja szerint J.-né egy egri társasház közös képviselője volt dokumentáltan 2006-tól. Az asszony a társasházzal kötött megbízási szerződés alapján havi nettó 40 ezer forint díjazásra volt jogosult, melyet 2013-ban 45 ezer forintra felemeltek. A vádlott ennek ellenére 2011-től havonta nettó 62 ezer 633 forint megbízási díjat utalt át a bankszámlájára.

A vádiratba foglaltak szerint 2010 és 2012 között a terhelt csak a saját megbízási díját, 2012 júniusától azonban, az internetbankon keresztül, további összegeket is rendszeresen utalt át a társasház üzemeltetési számlájáról a saját bankszámláira. A vádlott 2016 februárja és augusztusa között a neki járó díjazáson felül közös képviselői munkadíj címén 253 ezer forintot meghaladó összeget utalt át magának jogosulatlanul, s J.-né több mint 600 ezer forint készpénzt is felvett a közösből. A 2016 februárja és augusztusa közötti időszakban rendszeresen, folytatólagosan több mint 862 ezer forintot sikkasztott el a rábízott bankszámlán nyilvántartott összegből a terhelt. Megtörtént, hogy üzleti bankkártya szerződést kötött a társasház nevében, s rendszeresen vett fel arról különböző összegeket saját használatra.

A sikkasztás eléri a húsz milliót

Az ügyészség álláspontja szerint a sikkasztás elkövetési értéke 2010 januárjától és 2016. augusztus 17-ig összesen több mint húsz millió forint, melyből egymillió körüli összeg megtérült. A vádlott, mint a társasház közös képviselője, megszegte a számviteli törvény szerinti könyvvezetési kötelezettségét is azzal, hogy 2006 és 2016 között a társasház gazdasági eseményeit, a bevételeket és a kiadásokat nem rögzítette folyamatosan a nyilvántartásokban. A közös képviselő a számviteli szabályszegésekkel meghiúsította a 2006-tól 2015-ig terjedő évek tekintetében a társasház vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését – állítja vádiratában az ügyészség.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: napi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában