Kiképzés

2019.02.12. 14:00

Kutya és vezetője együtt egy egység

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon tíz rendőrkutya segíti a nyomozók munkáját. Köztük van kábítószerkereső, nyomkövető és szagazonosításra kiképzett kutya is.

Heol

Minap az egri rendőrkapitányság udvarán jártunk, ahol Faragó Attila főtörzsőrmesterrel, a bűnügyi technikai osztály munkatársával és öthónapos belga-juhászkutyájával találkoztunk. Jack, a fiatal energiabomba beszélgetésünk alatt kedvenc labdáival szórakoztatta magát, mit sem törődve a körülötte lévő mosolygó arcokkal. Faragó Attilát arról kérdeztük, mi alapján választják ki, melyik kutya alkalmas a nyomozói feladatokra.

Jack 5 hónapos újonc Fotó: Szűcs Tímea/Heol.hu

A főtörzsőrmester elmondta, a kutya kiválasztásánál már kölyökkorban megfigyelik, hogy mennyire barátságos és hogy szeretne-e kapcsolatot teremteni az emberekkel. Figyelik játékosságát illetve, hogy mennyire érdeklődő játékokra, tárgyakra. A zsákmányszerző ösztön akár élelem, akár tárgyak tekintetében kiemelten fontos. Elsődleges az is, hogy elfogadja-e az élelmet. Amennyiben ezeknek a kritériumoknak megfelel, utána következik, hogy megnézik, hogyan viszonyul az emberekhez, illetve különböző szituációknak és helyzeteknek teszik ki. Nagy tömegben, sok ember közt sétáltatják, emellett tesztelik, hogy viszonyul a hirtelen, idegen hanghatásokhoz, fél-e, megijed-e tőlük, ha igen idővel megszokja-e.

- A kiképezendő kutyákat a központ által rendezett vásári teszteken feladatok elé állítják, amennyiben ezeket megoldják, következik egy orvosi szűrés, miután ezeken is sikeresen átesnek utána kerülnek be a rendőrségi rendszerbe, majd kezdődik a célzott kiképzésük -részletezte a főtörzsőrmester.

Cody 2,5 éves belga juhászkutya és fia a fiatal Jack gazdájukkal Faragó Attila főtőrzsőrmesterrel Fotó: Szűcs Tímea/Heol.hu

- A fiatal kutyák képzése körülbelül tízhónapos korukban kezdődik, ami közel fél évet is igénybe vehet, a hét majdnem minden napján. Vizsgáztatott kutyákat heti két-három alkalommal edzünk. Az éles munkákon kívül szükség van szinten tartó képzésekre is, ahol ellenőrzött körülmények között folyik a munka, így tudjuk a legjobban nyomon követni eredményeiket – részletezte Faragó Attila.

A főtörzsőrmester elmondta, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályán négy bűnügyi kutyavezető dolgozik, és tíz kiképzett kutya segíti a nyomozásokat. Köztük van kábítószerkereső, nyomkövető és szagazonosításra kiképzett kutya is.

A kutyák általában tízéves korukig dolgoznak de vannak esetek mikor 12 évesen is aktívan részt vesznek a bevetéseken. Arra kell figyelni, hogy ne veszítsék el motiváltságukat, hiszen minden kutya meg akar felelni feladatainak, és ez sokszor stresszel jár számukra. Mikor elveszítik lelkesedésüket, esetleg egészségügyi problémákkal küzdenek, abban az esetben van lehetőség, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Ezután a kutya vezetője megvásárolhatja és megtartatja, mint családi kutya.

Kérdésünkre Faragó Attila elmondta, a kutyás bevetések szinte napi szintűek megyénkben, ahová a kutyák minden esetben saját kutyavezetőjükkel mennek. Szavai szerint ketten képeznek egy egységet, együtt tudnak a leghatékonyabban dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában