Bűnügyek

2019.02.13. 11:30

Nem ússza meg az anya, hogy bolti lopásra vette rá tízéves kisfiát

Tízéves gyermek védelembe vételét kezdeményezte a megyei főügyészség megfelelő szakága. A főügyészség vádat emelt kiskorú veszélyeztetése címén a gyermek édesanyja ellen. A szülő ugyanis azért vitte kisfiát egy üzletbe, hogy együtt lopjanak.

Szalay Zoltán

Forrás: shutterstock

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága – az illetékes Hatvani Járási Ügyészség ez irányú jelzése nyomán – hatósági eljárást kezdeményezett a gyámhatóságnál annak a tízéves kisfiúnak a védelembe vétele érdekében, akit a saját édesanyja vett rá arra, hogy együtt menjenek lopni egy szupermarketbe. Az esetről dr. Szalóki Zoltán megyei főügyész tájékoztatta szerdán kiadott sajtóközleményében a Heolt.

A vizsgálat eddig feltárt adatai szerint a 28 esztendős asszony tavaly szeptember 28-án – miután véget ért az iskolában a tanítás – elvitte a gyermekét az egyik áruházba Hatvanban. Egyetlen célja volt a mamának: segítsen neki a kisfiú azoknak a holmiknak az ellopásában, amelyeket ő kiválaszt. A nő először is leemelt az üzletben az egyik polcról egy kulcskészletet, utána egy pár szandált, majd különféle édességeket magához vett. A termékeket átadta a kicsinek, s arra kérte, rejtse el a portékákat a táskájába. Ezután megpróbáltak kisettenkedni a boltból, természetesen fizetés nélkül. A pénztárnál azonban a biztonsági őr – aki már korábban felfigyelt rájuk – tetten érte őket, s visszavette tőlük az ellopott dolgokat. Ezt követően pedig értesítette a rendőrséget.

– A lopással okozott kár nem haladta meg a szabálysértési értékhatárt – közölte dr. Szalóki Zoltán –, emiatt büntetőeljárás nem indult vagyon elleni bűncselekmény okán. Ugyanakkor a Hatvani Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetése bűntettének elkövetésével vádolta meg az anyát. Ő ugyanis azzal, hogy a fiát szabálysértés megvalósítására bírta rá, ezzel az erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélybe sodorta.

A vádirat egyébként azt tartalmazza, hogy a bíróság az említett tette miatt ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vád alá helyezett szülőt, akinek egyúttal rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

– Az idevágó törvényi rendelkezések értelmében azonban – folytatta a megyei főügyész – az ügyészségnek nem csupán büntetőjogi, hanem a gyermekvédelmi rendszerrel összefüggő teendőket is el kell látnia. Ennek megfelelően – az előírt és a szervezeten belül rendszeres szakágak közötti együttműködés keretében – a Hatvani Járási Ügyészség jelezte a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának, hogy ebben az esetben a közös tolvajlás miatt a tíz esztendős gyermek egészséges fejlődését súlyos veszélyeztető körülményt tapasztalt. A további lépés az volt, hogy a rendelkezésekhez híven a főügyészség a birtokába jutott információk alapján hatósági eljárást kezdeményezett a kiskorú védelembe vétele érdekében. Ezt a procedúrát az illetékes gyámhivatalnak kell lefolytatnia.

Védelembe vételi procedúra

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 17. szakasza szerint a hatóság meghallgatja a szülőket, a gyermeket, áttanulmányozza az iratokat. Ezután határoz. Megszünteti az eljárást, ha a szülő és a gyermek nyilatkozatban elfogadja a Gyermekjóléti Szolgálat segítségét. Dönt a védelembe vételről, ekkor családgondozót kell kirendelni és felhívni őt az egyéni gondozási-nevelési terv elkészítésére, a gyermekkel és a szülővel együtt. Magatartási szabályokat állapít meg, figyelmezteti a szülőt a helytelen életvezetése következményeire és felszólítja annak megváltoztatására. Védelembe vételre akkor kerülhet sor, ha a gyermek fejlődése a családi környezetben a történtek ellenére biztosíthatónak látszik, de szükséges a szakemberek rendszeres segítsége is.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában