bűnügyek

2019.03.31. 20:00

Komoly lelki kárral is járhat a betörés

A bűntények, betörések nemcsak anyagilag, hanem pszichésen is megviselik az érintetteket. Ez nem is csoda, hiszen a tettesek a privát szférájukba hatoltak be, s ez traumát okozhat, mondta lapunk pszichológusa.

Szabó Katalin

Korábban hírt adtunk arról, hogy az utóbbi időben többször is betörtek a Rákóczi úti garzonház lakásaiba. A történtek miatt az ott lakók február végén összefogtak, hiszen szeretnék elérni, hogy korszerűsítsék a biztonsági rendszert. A technikai védelmen túl fontos az is, hogy helyreálljon a szubjektív biztonságérzetük.

Az ott lakó Tímeáékhoz a konyhaablakon át jutottak be az elkövetők. A fiatal hölgy akkor úgy fogalmazott, a történtek után riasztóval és az eddiginél jobban zárható ablakkal biztosították otthonukat, valamint az ablaküveget is betörésvédő fóliával szerelték fel.

– Szeretnénk, ha jobban felszerelt lenne az épület, kamerát helyeznének be – mondta.

Tímea most a Heol kérdésére úgy nyilatkozott, főként anyagilag viselte meg őket a dolog.

– Azóta biztonságosabbá tettük a lakást, kamerával is felszerelkeztünk – jelentette ki. – Lelkileg most már jól vagyok, nincsenek álmatlan éjszakáim, nem félünk itthon. Ennek ellenére úgy gondolom, teljes biztonságban sosem érezzük majd magunkat. Az eset után két szomszéddal is telefonszámot cseréltünk, rájuk bármikor számíthatunk. A házban mindenki megtette, amit tudott, többen szereltek fel kamerát, riasztókat.

Dr. Varjú Ferenc rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának főelőadója arról tájékoztatott, a Házhoz megyünk című bűnmegelőzési programot 2015-ben az Országos Rendőr-főkapitányság ­Bűnmegelőzési Osztálya hozta létre, s határozta meg céljait a megyei rendőr-főkapitányságok számára. Azt szolgálja, hogy a résztvevők első kézből, szakemberektől kapjanak bűnmegelőzési tanácsokat.

– Meghatározott időszakokban kitelepülünk frekventált forgalmú helyekre, ­például az Agria Parkba, a gyöngyösi plázába, vagy a hatvani Tescóba, ahol bűnmegelőzési szakember személyesen beszélget az állampolgárokkal például a vagyonvédelemről, a drogmegelőzésről – sorolta a főelőadó. – Felhívjuk a figyelmet a vagyonbiztonságra, hogy tudják, mi az, amit meg kell tenni a saját biztonságuk érdekében azért, hogy megnehezítsék a betörők dolgát. Elsődleges a nyílászárók védelme, továbbá a külső, belső kamerák felszerelése. Fontos az internetbiztonság is, ezért ne tegyünk közzé nyaralások, hosszú hétvégék alkalmával olyan fotókat, amelyek elárulják, hogy az adott időpontban hol tartózkodunk. Továbbá a családi fényképek közzétételénél ügyeljünk arra, hogy azok mennyire tükrözik a vagyoni helyzetünket.

A betörés egy trauma, hiszen behatolnak az ember intim szférájába

Halász Judit, lapunk pszichológusa elmondta, ilyenkor védtelenek, kiszolgáltatottak az emberek. Betörés után poszttraumás élmény jelentkezhet: félelem, rossz álmok, szomatikus tünetek, például izzadás, fejfájás. Nem mindegy, milyen korosztályú az illető, s jobban megviseli azt, aki nem tud segítséget kérni a környezetétől. – Minden attól függ, milyen lelkületű az, akihez betörnek – tette hozzá. – Ha amúgy is neurotikus, félős, szorongó, sokkal érzékenyebben reagál, mint egy magabiztos, jólétben élő. Az sem mindegy, mekkora értékkel rövidítik meg. Végső esetben szakemberhez is fordulhatnak, de érdemes barátokkal kibeszélni a traumát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában