eltűnés

2019.04.09. 07:00

Őrült veszélyes netes kihívásra figyelmeztet a pszichológus

Március végén tűnt el egri otthonából egy 18 éves fiatal , akinek a rendőrségi intézkedések ellenére azóta sincs nyoma. Egyre több internetes kihívás üti fel fejét napjainkban, melyek arról szólnak akár, hogy napokra el kell tűnni.

Szabó Katalin

A számok azt mutatják, hogy az Egri Rendőrkapitányság is számos körözést folytat gyerekek, tinédzsernek az eltűnése miatt, legutóbb a megyeszékhelyen március utolsó napján veszett nyoma egy 18 éves fiatalnak, akit azóta sem talál a hatóság – tájékoztatott Lázár Levente megyei rendőrségi sajtóreferens. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokat segítheti a rendőrség munkáját, ha eltűntekről van bárkinek információja, azt ne habozzon a rendőrséggel megosztani. Erre alkalma a 107 vagy 112 központi segélyhívószám, de bejelentést tehető az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámon is.

Sajnos nap, mint nap tűnnek el tinédzserek, s sajnos egyre népszerűbbek a közösségi oldalakon elterjedt különféle kihívások is, melyek könnyen bekebelezhetik az online világ aktív felhasználóit. Többek között ilyen a 48 órás kihívás nevezetű őrült játék is.

Halász Judit pszichológusa szerint egyre szélsőségesebb irányba sodródnak az eltűnéses a kihívások, melyeknek lényege például, hogy minden nyom nélkül két napra szem elől vesszen, aki kapcsolódik ehhez.

Terjednek az eltűnéses kihívások

Az elmúlt időben különféle kihívások terjedtek el a közösségi – és internetes weboldalakon. Ilyen a 48 órás kihívás elnevezést kapott játék is, amelynek az a lényege, hogy két napra nyomtalanul el kell tűnni, anélkül, hogy bárki tudna erről. A hab a tortára, hogy a résztvevők azzal gyűjthetik a legtöbb pontot, ha minél többen keresik -, s említik meg őket a bejegyzésekben. A játékszabály szerint minden Facebook-bejegyzés, amiben megemlítik a nevüket, pontot ér.

Ehhez hasonló felhívás volt az is, amikor az volt a fiatalok feladata, hogy próbáljanak maximum 72 órára eltűnni, a kihívás neve pedig 72-es játék volt. A lényeg az volt, hogy három napra teljesen tűnjenek el, ne csak a közösségi oldalakról, hanem a valóságban is. Ez alatt az idő alatt pedig szigorúan tilos volt bárkivel is kapcsolatba lépniük.

– Azok a fiatalok, akik csatlakoznak ezekhez a kihívásokhoz és e miatt válnak kámforrá napokra, főként azért dönthetnek így, hogy menők legyenek. Meg akarják mutatni, hogy bármire képesek. Ez hasonló ahhoz, amikor valaki veszélyes helyen is képes szelfit készíteni. De indok lehet még a népszerűség és figyelemfelkeltés is – jelentette ki Judit.

Elmondta, ha valaki jó kapcsolatot ápol a szüleivel, az nem tűnik el nyomtalanul, hiszen nem akarja megbántani őket. Ezért ha önszántából válik köddé egy tini, akkor ott kapcsolati sérülés lehet a háttérben, hiszen nem tud kihez fordulni, nincs olyan ember az életében, akiben igazán bízik.

– Serdülőkorban a kamaszok identitásválságban vannak, hiszen már nem gyerekek, de még nem is felnőttek. Ez nekik is nehéz időszak, rengeteg belső feszültség keletkezhet bennük. A szülők pedig nyilván azért élhetik meg nehezen, mert eddig kezelhető volt gyermekük. Főleg azoknak a szülőnek okozhat sok gondot, akiknek az első serdülő gyermekéről van szó – magyarázta.

A modern kori szélsőségeket tekintve úgy fogalmazott, a digitális eszközök lehetővé teszik, hogy szem előtt legyen, mennyire népszerű valaki. A pszichológusok általában a digitális szerződést javasolják a családoknak, hiszen ezek az eszközök annyira elterjedtek, hogy szabályozni kell azok használatát.

– Mivel a felnőttek is rendszeresen használják az internetet, mobiltelefont, ezért szükség van egy családon belüli megállapodásra. A tagok ilyenkor megbeszélik, ki mihez tartja magát, mit, mikor, s mennyi ideig használ. Ha kisebb korú gyermekről van szó, akkor célszerűbb azt is meghatározni, hogy milyen oldalakat látogathat. Mindennek akkor van értelme, ha a felnőtt is hiteles benne – tette hozzá.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában