verdikt

2019.04.03. 17:30

Öt év után véget ért a per a kompolti faluvezető ügyében

Az ügyészség a polgármestert hét rendbeli választás rendje elleni bűntettel vádolta.

Guti Rita

A Debreceni Ítélőtábla helyben hagyta az Egri Törvényszék második ítéletet abban a perben, mely Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere ellen még 2014-ben indult, tájékoztatott Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője. Jogerőre emelkedett a verdikt, így véget ért a szinte a teljes választási cikluson áthúzódó per. Az ügyészség a polgármestert hét rendbeli választás rendje elleni bűntettel vádolta. A most már jogerős döntés szerint ebből három miatt megrovásban részesítették a faluvezetőt, míg a további négy vádpontban bizonyítottság hiányában felmentették.

A még 2014-ben indult elsőfokú eljárásban a törvényszék 2016 novemberében felmentette a ma is hivatalban lévő faluvezetőt. Ám az ügyész fellebbezett, és az ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte a döntést, így újraindult az procedúra. Annak végén született az ítélet tavaly novemberben, ám a felmentő rész miatt benyújtott ügyészi fellebezés okán végül az ítélőtábla tett pontot az ügy végére csaknem öt év után.

Amint arról már többször írtunk, Gyetvai Péter önkormányzati képviselő feljelentése nyomán indult a nyomozás, amely vádemeléssel zárult. Balázs Zoltán 1998 őszétől Kompolt polgármestere, immár az ötödik ciklusban. A vádirat szerint a 2014. október ­12-i önkormányzati választásokat megelőző időszakban anyagi juttatással több kompolti lakost is befolyásolni szándékozott. Az elsőfokú, jogerőre nem emelkedett ítélet szerint ez nem volt bizonyítható. Akkor felmentő ítélet született.

A verdikt egyszer már megjárta az ítélőtáblát, ahol akkor új eljárásra kötelezték az Egri Törvényszéket.

– Gyakorlatilag elutasította a főügyészség fellebezését az ítélőtábla, nem tartotta indokoltnak büntetés kiszabását, elegendőnek tartotta a megrovás, intézkedés alkalmazását – értékelt szerdán Balázs Zoltán a Heolnak. – Az nagyon szomorú számomra, hogy mondvacsinált okok miatt majdnem öt évig ment a jogi hercehurca. Annak örülök, hogy még ha ennyi időbe is telt, a végső döntés az: nem találtak bűnösnek. A főbíró azzal zárta: figyelmeztetett, oda kell figyelnem, milyen kijelentéseket teszek. Természetesen ezt megígértem, ám úgy gondolom, eddig is így jártam el. Semmi olyat nem tettem, ami nem korrekt és nem szabályos – zárta a hivatalban lévő polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában