árvíz

2019.06.24. 11:30

Tizenhét hevesi településen okozott óriási károkat a vihar (helyszíni fotókkal)

Több településen villámárvíz is kialakult. A legsúlyosabban Egerszólátot, Sirokot, Bükkszéket és Novajt érintette az özönvíz, közel száz segítségkérő bejelentés érkezett a megyei műveletirányítási központba, a kárfelszámolás folyamatos.

Heol

Észak-Magyarország hegyvidéki településein keresztülfolyó vízfolyások, patakok vízgyűjtő területén lehullott jelentős mennyiségű csapadék nagy károkat okozott Heves megyében vasárnap kora délután. A megyei katasztrófavédelem arról számol be, a települések polgármesterei a védekezési munkálatokat azonnal megkezdték, mindenhol mozgósították a lakosságot, valamint ahol szükségessé vált elrendelték a másodfokú helyi vízkár elleni védekezést.

A katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen segítették az önkormányzati vezetőket mindenhol, ahol súlyosabb volt a helyzet, homokzsákokkal és nagyteljesítményű szivattyúkkal támogatták a védekezési és kárfelszámolási munkát. A védekezésben rész vett minden érintett település önkéntes tűzoltó egyesülete, valamint a települési önkéntes mentőcsoportok.

Mint írják: vasárnap délután érkezett a bejelentés Egerszólátról, hogy kiöntött a patak, és a lábszárig érő, hordalékos hömpölygő víz keresztbe fordított egy autót. A környező területről hirtelen összefolyt csapadék a település legmélyebb pontján duzzadt fel, több utcában is elárasztotta az udvarokat, házakat, sok helyen egy méter magasan is állt a víz. Az egri hivatásos tűzoltók folyamatosan szivattyúzzák a házakban, pincékben felgyülemlett vizet. A villámárvíz a legsúlyosabban négy házat érintett, ahonnan kilenc embert ki is kellett menekíteni.

Ostoroson is volt felhőszakadás Fotó: Lőkös Béláné

Bükkszéken a falut keresztülszelő Széki patak sem nem tudta elvezetni a környező dombokról lefolyt csapadékvizet és kiöntött, elárasztotta a falu központját több focipálya nagyságú területen. A víz befolyt házakba, pincékbe, garázsokba. A település önkéntes tűzoltói és a lakosság is aktívan vesz részt a védekezésben, ahol szükséges volt homokzsákokból építettek gátat, valamint a felgyülemlett vizet nagyteljesítményű szivattyúkkal távolítják el.

A zivatarzóna elérte Sirokot és térségét is, a hírtelen lezúduló nagy mennyiségű esővíz hatására kilépett medréből a Szabás és a Tarna patak, utakat és lakóingatlanokat öntött el, a víz befolyt az iskolába és a polgármesteri hivatalba is. A pétervásárai hivatásos és a recski önkéntes tűzoltók órák óta szivattyúzzák a pincékben felgyülemlett vizet. A település belterületén a levonuló árhullám jelentős mennyiségű hordalékot és törmeléket hozott, és rakott le az utakra.

Novajon a Körtvélyesi patak öntött ki, több utcát is elárasztott, a víz befolyt a házakba, pincékbe. A településen a települési polgárvédelmi szervezet riasztották, a lakosság aktívan vett részt a kárelhárításban és kárfelszámolásban, munkagépekkel tisztították az átereszeket, eltávolították a hidaknál felgyülemlett hordalékanyagot, ahol szükséges volt homokzsákokkal védekeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában