bűnügyek

2019.07.03. 13:30

Több tanú sem jelent meg a tárgyaláson, továbbra sincs ítélet a Betyársereg ügyében

Folytatólagosan, csoportosan, társtettesként és kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak és csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette a vád abban a perben, amiben az elmúlt héten újabb tárgyalást tartott az Egri Járásbíróság. Ítélet nem születhetett, mert több tanú nem jelent meg.

Sike Sándor

A vádlottak padján ülő fiatalok a tárgyaláson nem tettek vallomást, de a rendőrségen tagadták bűnösségüket

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az ügy a Betyársereg Szúcson, illetve Egercsehiben történt 2015-ös fenyegető randalírozásaként került be a köztudatba, közösség tagjai elleni erőszakként az igazságszolgáltatás történetébe. A vádat emelő Egri ­Járási és Nyomozó Ügyészség szerint K. Gergely első-, S. Márk másod-, S. Erik harmad-, D. Imre negyed-, M. Péter ötöd- és K. József Attila hatodrendű vádlottak 2015 januárjában hallomásból tudomást szereztek arról, hogy Szúcson egy roma família falopásból él, rabszolgaként dolgoztat embereket, s rettegésben tart falubelieket. Ez késztette cselekvésre őket. Kibéreltek egy ingatlant a kiszemelt család közelében, s a Betyársereg öltözetét viselve folyamatosan zaklatták őket.

A vádlottak padján ülő fiatalok a tárgyaláson nem tettek vallomást, de a rendőrségen tagadták bűnösségüket Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Ezzel szemben, bár a bíróság előtt nem tettek vallomást, a terheltek ­rendőrségi nyilatkozataiból jól kivehető: tagadják, hogy bármilyen bűntényt követtek volna el. K. Gergely egyenesen azon az állásponton van, hogy valójában a szúcsi ingatlant sportolásra, bográcsozásra, szórakozásra bérelte ki az ismerősétől. Az elsőrendű vádlott ennél tovább is ment, amikor azt találta mondani, hogy a Betyársereg nem szervezet, hanem sportmozgalom. Rágalom, kitaláció, hogy bárkit nyakelvágással, megöléssel fenyegettek volna – ezt már a negyedrendű vádlott állította.

Ugyanakkor íme néhány mondat az egyik sértett tanú korábbi vallomásából: „Zaklattak, fenyegettek. Jöttek, levették a pólót, levetkőztek félmeztelenre, pózolgattak. Kihívtam a rendőröket, de ők azt mondták nekünk, hogy csak levegőzni jöttek. De akkor mit kerestek mindig a házunk előtt?” Egy másik, a cselekmény idején a 14. életévét betöltött tanú úgy fogalmazott: Mindig a házunk előtt járkáltak el, lassan, autóval. „Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!” felirat volt az egyikük öltözékén, a másik félmeztelenül ült bent a kocsiban.

Azt, hogy történnie kellett valami súlyos dolognak, az ügyészségi vádirat számos konkrétummal támasztja alá. Például ezzel a megállapítással: „A vádlottak cselekményei a sértettben és az élettársában olyan mértékű félelmet keltettek, hogy emiatt 2016 februárjában a gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.”

Az ügy nemcsak azért kap kiemelt figyelmet a sajtóban, mert büntetőjogi ritkaságnak számít, hanem azért is, mert a terheltek között vannak a Jobbik jelenlegi elnökének a gyermekei is. A politikus egyébként rendszeresen megjelenik a tárgyalásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában