katasztrófavédelem

2019.09.20. 11:36

A pincében akár halálos veszély is leselkedhet ránk

Heves megye borvidékein is javában zajlik szüret, egyes helyeken már a mustot erjesztik a pincékben. Eközben mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között baleset forrása lehet. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelők elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Molnár Helga

2019.09.16 - A mustgázzal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság gyakorlatot szervezett Markazon, a Varsányi Pincében - Markaz - Czímer Tamás - Heves Megyi Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Mint arról korábban már beszámoltunk, a mustgázzal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a megyei tűzmegelőzési bizottság gyakorlatot szervezett egy markazi pincében hétfőn. A gyakorlat során a borospincékben történő beavatkozások sajátosságairól tartottak tájékoztatást. A gyöngyösi hivatásos és a markazi önkéntes tűzoltók pedig egy mentést is bemutattak, egy, a feltételezés szerint veszélyes gázzal telített helyiségből.

A bemutató arra az elképzelt esetre épült, hogy többen munkavégzés közben lettek rosszul egy pincében, s mivel eszméletüket vesztették, így saját erejükből már nem tudtak kijutni. A többi munkás észlelte a bajt, és azonnal kérték a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívó számon. A hivatásos és önkéntes tűzoltók közösen, sűrített levegős légzőkészüléket használva, a sötét pincében hőkamerát is bevetve felkutatták a sérülteket. Majd pedig szakszerű módon kihozták őket az oxigénhiányos környezetből, s átadták őket a mentőknek. A gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltók felkészüljenek az ilyen jellegű beavatkozásokra, ismereteiket felelevenítsék. Így, hasonló helyzetben kérik a segítségüket, gyorsan és szakszerűen tudnak beavatkozni. Akár néhány perc is életet menthet. Továbbá cél volt, hogy az emberek figyelmét felhívják a szüreti időszakban a pincékben jelen lévő szén-dioxid gáz veszélyeire.

Ebből az apropóból kikértük a megyei katasztrófavédelem tanácsait, hogyan védekezhetünk a mustgáz ellen.

A markazi mentési gyakorlaton szerencsére csak imitálták a vészhelyzetet
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Tavaly három ember halálát okozta a mustgáz, több helyen pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos alkalommal riasztják ilyen eseményhez a tűzoltókat, holott az esetek könnyen megelőzhetőek – tájékoztatott Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Elmondta, a szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.

– Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. ­Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember égő lánggal ellenőrzi, van-e elég oxigéndús levegő a pincében – tette hozzá. Nagy Csaba szerint viszont fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a hordók közé. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe merészkedni.

– A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad belépni. Aki tehát mustgáz okozta balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét – tanácsolja.

Van más módszer is a gyertyán túl

Tarjányi Gyula, az egri Tarjányi Pince tulajdonos borásza több mint tíz éve egy hasznos berendezést üzemeltet.

– Nagy teljesítményű ventilátorokkal szívjuk ki a mustgázt. Ezt minden ipari pincében, vagy ahol komolyabb mennyiségű feldolgozás folyik, így kellene csinálni – fogalmazott. A szerkezet működésével kapcsolatban elárulta, az elszívó­csövet padlómagasságba kell rakni, onnan kell szivattyúzni, hiszen a mustgáz lefelé „ül”, nehezebb a levegőnél. A berendezés kiszívja a nem kívánatos gázt, és kinyomja a pincéből, az ajtón pedig beáramlik a friss levegő.

– A berendezés egy csővezeték közé szerelt dobra hasonlít, amiben egy ventilátor működik – ismertette. A szellőztetés, a gyertya vagy egy jó elszívórendszer életeket menthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában