bűnügyek

2019.09.14. 07:00

Csökkent 2018-hoz képest a szabálysértések száma Heves megyében

Mindaz a cselekedet vagy mulasztás, ami nem minősül bűncselekménynek, de veszélyezteti a társadalom tagjait, szabálysértésnek tekintendő. Külön jogszabály, a 2012. évi II. törvény rendezi e kérdéskört.

Szalay Zoltán

Bírságolás a közúton elkövetett szabálysértés miatt. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Arra voltunk kíváncsiak, hogy megyénkben az idei első hét hónapban melyek voltak a rendőrhatósági hatáskörbe tartozó szabálysértések főbb mutatói. Az adatokat a múlt esztendei hasonló időszak számaival is összevetettük az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának statisztikai kimutatásai alapján.

Minden olyan cselekvésért, annak elmulasztásáért felelősségre vonható az, aki szándékosan vagy gondatlanul követ el valamilyen, bűntény megállapításához nem elégséges súlyú tettet. Ha erre az illetőt valaki rábírja, illetve abban segíti, akkor az felbujtóként, illetve bűnsegédként számíthat eljárásra. Fontos tudni, hogy nem állapítható meg szabálysértés, ha a cselekedetre, mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási eljárásban kiszabható bírság alkalmazását rendeli el. Kivétel ez alól az eljárási bírság.

A jogforrás értelmében azon sem kérhető számon szabálysértés – még ha meg is valósult –, aki esetében büntethetőséget kizáró ok áll fenn. Elévülés is létezik: az ideje fél év.

Bírságolás a közúton elkövetett szabálysértés miatt. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Számos, e kategóriába sorolható cselekmény létezik életünkben. Csak néhány példa: szabálytalan mérés a kereskedelemben, botrányos részegség a utcán, téren, a KRESZ előírásainak megszegése a közúti és vízi közlekedésben, randalírozás meccsen, túl hangos zenehallgatás közterületen.

A rendőrhatóság által indított szabálysértési eljárások száma idén július végéig Hevesben háromezer-négyszáznegyvenhat volt. Az egész országban csaknem 122 és fél ezer. A régiónkon belül Nógrád megyében kevés híján kétezer, Borsodban majdnem hétezer-kilencszáz. Ha összehasonlítjuk a múlt év első hét hónapjával, akkor kiderül, Hevesben csaknem ezerrel (4424-ről), országosan majdnem kilencezerrel (133 ezer 616-ról) csökkent az ilyen procedúrák mennyisége. A többi ide lejegyzett mértéknél is a mérséklődés a jellemző. A bűnüldözők és -megelőzők kétezer-hatszázkilencven szabályszegőt marasztaltak el megyénkben, míg tavaly kicsivel több mint háromezer-négyszázat. Hazánk területén 90 ezerről 82 ezerre apadt ez a szám.

A hatóságok büntetésként szabálysértési elzárást szabhatnak ki, vagy öt- és százötvenezer forint közötti pénzbírságot, netán közérdekű munkát. Intézkedést is hozhatnak, ilyen az egy hónaptól egy évig terjedő eltiltás járművezetéstől, az elkobzás s a kitiltás. Utóbbit rendelhetik el sportrendezvényen való részvétellel, az odautazással, az onnan történő távozással, kereskedelmi tevékenységgel összefüggő szabálysértés miatt. A kitiltás legrövidebb időtartama hat hónap, a leghosszabb két év. Intézkedés a figyelmeztetés is.

Közlekedési szabálysértés okán szűkebb hazánkban idén augusztusig csaknem háromezer-háromszáz szabálytalankodót jelentettek fel, ezerrel kevesebbet a múlt évihez képest. Az országban ez a mutató idén majdnem 119 és fél ezer, tízezerrel csökkent a tavaly hasonló időszakhoz viszonyítva. A szabálysértési hatóságok Hevesben háromszázhetvenöt, az előírásokra fittyet hányó közlekedőt tiltottak el a járművezetéstől, míg az országban majdnem tízezer-hétszázat. Mivel az előző esztendőben megyénkben 314, hazánkban csaknem kilencezer-nyolcszáz volt az tilalom alá esők száma, így ezek az adatok azok, amelyekben gyarapodás látható az múlt esztendőhöz képest. Összességében a mutatók a jogszabályok és az ellenőrzések nagyobb hatékonyságára utalnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában