bűnügyek

2019.11.15. 20:00

Összesen 12 évet kapott a két gyöngyösi kristálydíler

Börtönbe kerül évekre az a két vádlott, akiket kábítószer-kereskedelem bűntettének elkövetésében mondott ki bűnösnek immár a másodfokú bíróság is. Gyöngyös területén értékesítettek drogot.

Szalay Zoltán

A hét elején tartott tárgyalást másodfokon a Debreceni Ítélőtábla K. Zs. első- és K. V. másodrendű vádlott ügyében – tájékoztatta a Heolt Berényiné Fórizs Ildikó, az ítélőtábla sajtószóvivője.

A kommunikációs szakember azt közölte, hogy a büntetőeljárás során első fokon idén márciusban hozott határozatot ebben a büntetőügyben az Egri Törvényszék. A bíróság mindkét terheltet társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért K. Zs.-t hét év fegyházbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésül pedig nyolc esztendőre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A társára kiszabott szankció öt év fegyház volt, ő hat évig nem gyakorolhat közügyeket.

Történeti tényállásként indokolásában a törvényszék azt állapította meg, hogy az elsőrendű vádlott 2016 júniusa és 2017 augusztusa között Gyöngyös területén kristály elnevezésű kábítószert adott el több személynek, mégpedig adagonként ezer forintért. Arra is kitért a dokumentum, hogy a másodrendű terhelt három esztendeje júliusban közreműködött abban, hogy K. Zs. kristályt vásároljon, és a kábító hatású anyagot másoknak értékesítse. Az is kiderült, hogy később egy vevő megkereste K. V.-t, akinek elpanaszolta, a tőle kapott kábítószer minősége nem felelt meg a kívánalmaknak. Ezért visszakövetelte a drogért fizetett összeget.

Két éve augusztusban K. Zs. az általa vezetett személygépkocsiban elrejtve szállította a kábítószert Gyöngyösön. Ám a bűnüldözők intézkedés alá vonták. A cimborája átvett az elsőrendű terhelttől csekély mennyiségű új pszichoaktív anyagot, amit a rendőrök elől a ruházatába próbált eldugni.

Az elsőfokú döntés ellen a vád képviselője a büntetés súlyosításáért, míg a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést. Ezután került az ügy a Debreceni Ítélőtábla elé.

– Az ítélőtábla másodfokon K. Zs. szankcióját és a közügyektől való eltiltását egyaránt öt-öt esztendőre, míg K. V. főbüntetését két és fél évre, a mellékbüntetését pedig három évre enyhítette. A szabadságvesztés-büntetést a döntés értelmében mindkettejüknek börtönben kell végrehajtaniuk. Egyebekben az ítélőtábla helybenhagyta a törvényszéki határozatot – ismertette a jogerős ítéletet Berényi Fórizs ­Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában