bűnügyek

2020.04.15. 12:35

Drogtól bódultan autózott a vádlott Kápolnán, fellebbezéssel élt az ügyészség

A szankció súlyosításáért fellebbezett a járásbíróság döntése ellen a vádhatóság két, a közlekedés rendjét sértő büntetőeljárásban is.

Szalay Zoltán

Forrás: Shutterstock

A Füzesabonyi Járási Ügyészség jogorvoslati kérelmeiről dr. Konkoly-Thege László, a megyei főügyészség sajtószóvivője számolt be a Heol-nak.

– A Büntető Törvénykönyv rögzíti: a büntetés célja annak megelőzése, hogy akár a tettes, akár más bűncselekményt kövessen el – magyarázta a szakember. – A szankciót úgy kell kiszabni, hogy az igazodjon a bűntény tárgyi súlyához, az elkövető társadalomra veszélyességéhez. Ha nem így születik határozat, az ügyészség jogorvoslattal él a bírói döntéssel szemben. Példákat is említett a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Tavaly augusztus 11-én drogtól bódultan autózott a vádlott Kápolnán, ahol egy kereszteződésben a kormányra borulva elaludt. Járó motor mellett szunyókált, a mentősök ébresztették fel. Akkor gázt adott, és elhajtott a helyszínről.

A Füzesabonyi Járásbíróság büntetővégzésében járművezetés bódult állapotban vétsége miatt 160 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a terheltet, akit egy év három hónapra eltiltott a járművezetéstől. A pénzbüntetés megfizetésére 20 hónap részletfizetést engedélyezett.

– Az ügyészség tárgyalás tartását kérte az ügyben a törvényben előírt súlyosabb joghátrányok alkalmazása érdekében, csak így látja elérhetőnek a büntetési célok megvalósulását – közölte a sajtószóvivő. Hozzátette: a vádhatóság jogorvoslati kérelmében hivatkozott arra, hogy a vádlott a tettét másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, s közlekedési szabálysértésekért több mint harmincszor vonták felelősségre. Vele szemben legalább 300 ezer forint pénzbüntetés kiszabása, és négy év járművezetéstől eltiltás lenne indokolt.

Az ügyben a járásbíróság tárgyalást tart, amelyen dönt a kérelemben foglaltakról.

A másik ügyben az ügyészi fellebbezés után másodfokon súlyosabb ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki múlt év április 8-án Poroszló határában, a Tisza-tó gátján hajtott neki a Debrecenbe tartó vasúti szerelvény motorkocsijának.

Az elsőfokú bíróság közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétségért százezer forint pénzbüntetést szabott ki rá, húsz havi részletfizetéssel.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség fellebbezett, álláspontja szerint a kialakult veszélyhelyzet fokozott voltára figyelemmel a pénzbüntetés mértéke nem áll összhangban a törvényi büntetéskiszabási elvekkel, járművezetéstől eltiltás mellékbüntetés is indokolt lett volna.

Bár a terhelt beismerő vallomása, büntetlen előélete enyhítő tényező, ám a súlyosító körülmények túlsúlyban vannak. A bíróságnak ekként kellett volna értékelnie a vádlott okozta anyagi kár nagyságát, a veszélyhelyzet súlyosságát, a figyelmetlenségét, főleg amiatt, s hogy a kocsijában egy négy- és egy kétéves kisgyermek is utazott.

A másodfokú bíróság, egyetértve a vádhatóság álláspontjával, súlyosította a szankciót, a terheltet mellékbüntetésül egy évre eltiltott a vezetéstől is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában