HMRFK

2020.08.31. 20:00

Hiába találják meg élve az eltűntet, nem biztos, hogy láthatja is a családja

Vasárnap volt az Eltűntek világnapja, ennek apropóján a Heves megyei esetekről Kocsis Irén Mária rendőr alezredest, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetőjét kérdeztük. 

Szabó Katalin

Tavaly is volt Egerben Ezer Lámpás Éjszakája, amely az eltűnt gyermekek helyzetére hívja fel a figyelmet Archív Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Arról tájékoztatott, hogy a legtöbb körözési eljárás a 18 éven aluliak eltűnései miatt indul, illetve azért, mert a gondozási helyükről engedély nélkül távoztak, vagy az engedélyezett távollétről határidőre nem érkeztek vissza.

– A legtöbben a családjukhoz szöknek, de a 14-18 évesek között nem ritka, hogy a párkapcsolatukhoz, élettársukhoz mennek vissza – fogalmazott. –Szerencsére itt kevesebb veszélynek vannak kitéve azáltal, hogy kivonták magukat a felügyelet, gondozás alól. Ám ezt előre sohasem lehet tudni, ezért nagyon oda kell figyelni minden esetre, azonnal el kell kezdeni intézkedni, hiszen amíg úton vannak, netán csavarognak, új ismeretségeket kötnek, fokozott veszélynek vannak kitéve, hogy áldozattá, vagy alkohol-, valamint drogfogyasztóvá válhatnak.

A szakember közölte, nagyon ritka a gyermekkorúaknál, hogy otthonról veszik nyomuk. Ilyen esetekben a bejelentés után azonnal megkezdődnek az intézkedések, a terepkutatástól kezdve a feltételezett tartózkodási helyek ellenőrzéséig. A 14-18 év közötti fiatalok is ritkán távoznak el ismeretlen helyre otthonról, a fiúk inkább kalandvágy, esetleg felelősségre vonás alóli kibúvás miatt, a lányoknál jellemzően a tiltott párkapcsolat az ok, ami miatt kivonják magukat a szülői felügyelet alól. A rájuk leselkedő veszélyek ugyanazok, mint a nem családból történő szökések esetében. Felnőtt eltűnésének több oka is lehet: eltéved, családi gond elől menekül, előfordulhat, hogy így próbál meg bűncselekményt leplezni. Szerencsére a legtöbben rövid időn belül megkerülnek, van azonban néhány felnőtt, aki évek óta szerepel a körözésben, és nem sikerült felkutatni őket.

– Az eltűnt körözését a bejelentést vagy hatósági észlelést követően azonnal el kell rendelni. Kiskorú esetekről azonnal tájékoztatni kell a gyámhatóságot – mondta az alezredes.

Megjegyezte, ha megtalálja a rendőrség a felnőttet, nyilatkoztatni kell arról, hozzájárul-e, hogy a tartózkodási helyét közöljék a bejelentővel. Ha nem, vagy nem nyilatkozik erről, akkor a bejelentővel csak annyi közölhető, hogy megállapították a tartózkodási helyét, de a konkrét adat nem. Kiskorúak esetében értesítik a törvényes képviselőt, hogy jöjjön érte, ha nem tud, a legközelebbi gyermekotthonba szállítják – sorolta Kocsis Irén Mária.

Tavaly is volt Egerben Ezer Lámpás Éjszakája, amely az eltűnt gyermekek helyzetére hívja fel a figyelmet Archív Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hangsúlyozta, eltűnés esetén érdemes azonnal értesíteni a rendőrséget. Jó, ha a bejelentő pontos információkat tud adni. Ilyen az eltűnés ideje, körülményei, a keresett személy szokásai, hobbija, rokoni, baráti, párkapcsolata, ezek elérhetőségei, mikor látták, beszéltek vele utoljára, milyen tervei vannak, van-e bankkártyája, mit vitt magával, szed-e gyógyszert, magával vitte-e, van-e valamilyen betegsége, van-e különleges ismertető jele, például tetoválás, furcsa beszéd. Hol dolgozik, a munkahelye címe, elérhetősége, a korábbi munkahelyek, a kollégák.

Hogy mennyire jellemző a megyében, hogy előkerülnek az eltűntek, arról elmondta, rendszerint előkerülnek, jelenleg is csak néhány felnőtt tartózkodási helye ismeretlen hosszabb ideje. Néhányukról információ is van arról, hogy külföldön tartózkodnak, de a pontos helyet még nem sikerült megállapítani.

A Vöröskereszt szolgálata is keresi őket

A világon több százezer olyan család van, amelynek valamelyik tagja háborúban, fegyveres konfliktusban tűnt el, és nem tudnak a hollétéről – hívta fel a figyelmet augusztus 30-án, az Eltűntek Világnapján a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata a háborús események, természeti katasztrófák és migráció következtében elszakadt családtagok felkutatásával foglalkozik. A korábban megnyitott és folyamatban lévő ügyek mellett évente körülbelül ezerkétszáz új kereséssel foglalkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában