elisemrés

2020.09.04. 11:41

„Ez a díj a mögöttem álló embereknek is az érdeme” – vallja Eger kiváló rendőre

Eger önkormányzata augusztus 20-án „Eger Kiváló Rendőre” kitüntetést adományozott Rékási Sándor rendőr őrnagynak, az Egri Rendőrkapitányság Felderítő Alosztály vezetőjének. Az őrnagyot pályájáról és a díjról is kérdeztük.

Mellik Alexandra

Rékási Sándor

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szűcs Tímea

Rékási Sándor érdeklődésünkre elárulta: a Tisza-tó környékén nőtt fel. Édesapja és nagyapja is rendőr volt, így nem volt kérdés számára, hogy ő is ezt a pályát választja. Tanulmányait Szolnokon kezdte egy műszaki szakközépiskolában. A sorkatonaság után a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban tanult, de már akkor felvételt nyert a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra Hevesre, ahol hét évig dolgozott. Ezt követően került körzeti megbízottként Andornaktályára, ahol hat évet töltött, majd nyomozóként dolgozott, utána ügyeletes tisztként, s most újra nyomozó lett, de már parancsnoki beosztásban.

– Az egész munkámra jellemző, hogy három-hat évente váltok beosztást. Amikor érzem, hogy kezd a munka egyhangúvá válni, akkor váltok. Minden egyes alkalommal én voltam az, aki kereste az újabb lehetőséget. 2016-ban végeztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen gazdaságvédelmi nyomozóként. Annak idején az ügyeletes tiszti beosztásból kerestem a másik helyet és itt pont volt üresedés. Így pályáztam meg ezt a beosztást és sikerült is elnyernem. Már negyedik éve leszek itt.

Az őrnagytól megtudtuk: a munkája nagyon változatos, több műszakban is dolgoznak a társaival.

– Állandó parancsnoki jelenlét indokolt az események kapcsán. Ha nincs osztályvezető, akkor az ügyek kiszignálásával kezdjük a feladatokat, amiket meghatározunk a kollégáknak, a nap második felében pedig az eredményeket kell dokumentálni. Ez a nyomozói munka rengeteg adminisztrációval és papírmunkával jár. Érdeklődésünkre azt is elárulta, nehézségei is vannak munkájának. Ami számára a legnagyobb terhet jelenti, az a sértettek bűncselekményekhez történő hozzáállása.

Rékási Sándor büszke arra, hogy kollégáival jó a kapcsolata Fotó: Szűcs Tímea / Heves Megyei Hírlap

– Gondolok itt például az internetes csalásoknál az előreutalásra. Nem tudom elfogadni mások azon hozzáállását, hogy elutalnak akár milliós összegeket is vadidegeneknek. Az illető így könnyen csalás áldozatává válik, és ez sajnos mindennapos. A sok bűntény ellenére Rékási Sándor büszkén vallja: nincs számára jobb érzés annál, mint amikor egy ellopott tárgyat vissza tud szolgáltatni a sértettnek, majd az elkövetőt sikerül őrizetbe venni és az ügyészség a javaslatukra előterjesztést tesz a letartóztatására. Örömmel tölti el, ha egy erőszakos elkövetőt végre rács mögé juttathat.

– A legemlékezetesebb az a két évvel ezelőtti eset volt, amikor egy dunántúli elkövetőcsoportot sikerült felszámolnunk a helyi körzeti megbízott leleményes odafigyelésének köszönhetően. Ők voltak az úgynevezett piros baseballsapkás elkövetők, akik járták az országot. A bűncselekményeket a nyitott ajtókat kihasználva, az ingatlanba besurranva követték el. Néhány esetben azonban mondvacsinált okokkal: adománygyűjtéssel, vízkéréssel hatoltak be, elterelve ezzel a lakók figyelmét. Csak ékszert és pénzt vittek el, mert azokat nem lehet könnyen beazonosítani. Őket sikerült felderíteni az egyik körzeti megbízottunk lelkiismeretes munkavégzésének köszönhetően és szerencsére a károkat is sikerült megtéríteni. Ebbe nagyon nagy energiát fektettünk.

Az őrnagy személyében egy nagyon empatikus embert ismerhettünk meg, hiszem bármi is történjen, ő mindig magát az embert nézi. Arra a kérdésre, hogy ezt kizárja-e a munkája során, vagy éppen ez ad neki erőt, úgy válaszolt: ezt a munkatársak motivációjában fordítja előnyére. Próbál mindig példát mutatni nekik, és az embert is figyeli a feladatkiosztás során.

– Figyelembe veszem, ha valakinek jó vagy rossza napja van. Az elsődleges mindig az ember, de persze a törvény adta kötelezettségeket is figyelni kell. Örömmel mondhatom: a kollégáimmal nagyon jó a kapcsolatom, és ez mindenképp az előnyömet szolgálja.

Megtudtuk azt is, a munkáját otthon sajnos nem lehet kizárni, hiszen a parancsnoki beosztás egy 24 órás munkakör. Kollégái rendszeresen fordulnak hozzá tanácsokért. Emiatt szünet nem is nagyon van, de Rékási Sándor számára ez egyáltalán nem teher, hiszen – ahogy fogalmazott – a lényeg: mindig, minden körülmények között segíteni egymást.

– Természetesen van hobbim, ami segíti a kikapcsolódást: autót szerelek, műszaki és elektronikai cikkeket javítok. Amikor a kezemben van a szerszám vagy a számítógép, teljesen kikapcsolok. Emellett angolt tanulok, célom egy felsőfokú nyelvvizsga. A feleségemmel és három gyönyörű gyermekemmel élek vidéken. A hivatásomat ők is maximálisan támogatják. Előfordul ugyan, hogy napokig nem tudok hazamenni, ilyenkor van egy kis aggódás, de mindig meg tudom őket nyugtatni. Tudják, hogy ez egy ilyen munka.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mint nyomozó, aki a világ sötét oldalával nap mint nap szembesül, hogyan tudja ezt feldolgozni, s nem félti-e „túlságosan” is a családját.

– Egyértelműen: De! Főleg most, hogy a lányom hamarosan elkezdi a középiskolai tanulmányait. Végiggondolom, melyik útvonalon fog ide-oda ingázni, hiszen számos olyan ügy van, amely során fiatalkorúak sérelmére történik bűncselekmény. És persze ott vannak az eltűnések is! Ez aggódással tölt el. Pont ezért lehet, hogy én jobban kioktatom a gyerekeimet mint más szülő. Jobban tudatosítom bennük mire érdemes odafigyelni, és mi az, ami például hivalkodó. De hála Istennek nagyon jó környezetben élünk. Ebből a szempontból Eger és vonzáskörzete országosan is kiemelkedő.

Kitüntetéssel ismerték el Rékási Sándor munkáját Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Rékási Sándornak Eger önkormányzata augusztus 20-án „Eger Kiváló Rendőre” kitüntetést adományozott. A szakembert arról is kérdeztük: milyen érzés volt átvenni a díjat, és számított-e rá.

– Hatalmas meglepetésként ért, hogy a parancsnokaim jelöltek erre a díjra. Hihetetlen megtiszteltetés! Én egy csapatnak, egy felderítő alosztálynak az élén állok. Ezért ez a díj a mögöttem álló embereknek is az érdeme. Sőt, ha ők nem állnak úgy a munkához ahogy, én hiába teszek meg mindent. Az igazi szekérhúzást a felderítőállomány végzi, nem pedig a parancsnok. Ha őszinte akarok lenni: én nem tartom magam parancsnoknak. Ugyanúgy részt veszek a mindennapi munkában mint más. Szívesen segítek és át is veszek terhet a kollégáktól amikor valakin látom, hogy neki már túl sok. Ez egy csapatmunka. Köszönöm a család támogatását, és köszönöm hogy elviselik ezt a nagy munkaterhemet, hiszen sokszor nem vagyok otthon, amikor kellene. Ez nyilván nem plusz távolléti idő, hiszen megvannak a kompenzációi, de mégis ők azok, akiknek tolerálniuk kell ezt. Nagyon hálás vagyok a parancsnokaimnak, a munkatársaimnak, a beosztottaknak, hogy megkaphattam ezt a kitüntetést.

Vigyázzunk értékeinkre!

Az őrnagy felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy mindenki nagyon vigyázzon az értékeire. Mint mondta: nagyon sok bűncselekmény adódik abból hogy sokan könnyelműen felejtik ott például a nagy értékű mobileszközeiket a padon, a pulton, a boltban.

– De ez a pénztárcákra is vonatkozik és nem győzzük hangsúlyozni azt sem, hogy az autókban se hagyjanak érékeket. Ma már a gépjárműből történő lopás is mindennapos bűncselekménynek számít. Ezen a területen is sokat kellene változtatni az emberek hozzáállásában. S azt sem győzzük hangsúlyozni, hogy ne utaljanak előre pénzt idegennek! Sajnos ez is gyakran előfordul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában