Bűnügyek

2020.10.22. 20:00

Enyves kezű, édes szájú tolvajok ellen emelt vádat az ügyészség

Hét biciklit, élelmiszert és még kerítést is lopott az a 17 éves fiú, akit 13 bűntény elkövetésével vádolnak. Tizenkilenc rendbeli tolvajlás a vád egy édesszájú férfi ellen, aki csokit, cukrot emelt el üzletekből. Egy büntetett előéletű páros sorozatos lopásért letöltendő szabadságvesztésre számíthat. A közös e bűntényekben, hogy azok minősítése üzletszerűség.

Szalay Zoltán

Aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűntények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik, az a Büntető Törvénykönyv szerint üzletszerűen valósítja meg a deliktumokat.

– E bűntettek és vétségek esetén a jogalkotó a bűnismétlésben, a bűnözői életvitelben jelentkező többletveszélyt értékeli, mivel az fokozottan veszélyes a társadalomra – fejtette ki a Heolnak a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője. Dr. Konkoly Thege László hozzáfűzte: egyes vagyon elleni bűncselekmények minősítő körülményéről van szó, ha megállapítják, a terhelt súlyosabb szankcióra számíthat.

Négyszer akart Egerben, illetve Nagyúton fizetés nélkül árucikket magával vinni üzletekből tavaly ősszel egy 17 éves fiú. Olcsó ékszert, kerékpárt, gumicukrot csent volna el, de mindig tetten érték. A vádhatóság azt indítványozza, hogy a bíróság büntetővégzésben kötelezze őt jóvátételi munkavégzésre a négy rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás vétségéért.

– Felfüggesztett fogházbüntetés az indítvány azzal a szintén 17 esztendős ifjúval szemben, aki a múlt évben Gyöngyösön 13 esetben lopott – közölte a sajtószóvivő. – Élelmiszerboltokból, óvodából, s máshonnan eltulajdonított hét biciklit. Még egy 20 ezer forint értékű kerítést is leemelt a helyéről, azt hazacipelte és később 750 forintértért eladta.

Egy középkorú személy ellen az ügyészség három rendbeli, részben azonos sértett sérelmére, tehát folytatólagosan, emellett üzletszerűen elkövetett lopás vétsége címén emelt vádat. Idén tavasszal és nyár elején egri áruházakból akart édességet zsákmányolni. Ám rendre lefülelték a biztonsági őrök, az utolsó helyszínen a rendőrök őrizetbe vették. Az indítvány alapján felfüggesztett fogházbüntetést kaphat.

Tizenkilenc alkalommal károsított meg boltokat egy 26 éves férfi. Múlt év februárja és augusztusa között négy egri élelmiszerüzletből vitt el csokoládét, borotvát, tusfürdőt és parfümöt, amivel kétezertől 15 ezer forintig terjedő összegekben okozott kárt a kereskedelmi helyeknek. Kétszer Sirokban is megfordult, egy üzletből először 40 ezer, másodszor 50 ezer forintnyi édességet vitt el a hátizsákjába és a ruhájába rejtve. Számos egri társasház lépcsőházába is besurrant, s az azokból nyíló tárolókat feltörve szinte minden mozdítható dolgot ellopott, a babakocsitól a horgászfelszerelésen, elektromos eszközökön, szerszámokon és tisztítószereken át a kerékpárokig. A bűnös úton szerzett portékékon igyekezett túladni.

– Az ügyészség az eddig büntetlen előéletű vádlott ellen az üzletszerűen elkövetett lopások miatt benyújtott vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, s arra, hogy a bíróság a próbaidőre rendelje el a pártfogó felügyeletét – tudatta dr. Konkoly Thege László.

Fegyház vár majd a visszaeső tettesre

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy többszörösen büntetett előéletű 35 éves férfival és szintén már büntetett fiatalabb társa ellen. Ők munkahely és stabil jövedelem híján úgy próbálták biztosítani a maguk és családtagjaik megélhetését, hogy 2018-tól hosszabb időn át élelmiszerboltokból, benzinkutakról, telefonokat és elektronikai eszközöket árusító üzletekből, drogériákból loptak különböző dolgokat. A vádhatóság 15 vádpontból álló vádiratában a különös és többszörös visszaesőnek minősülő idősebb elkövetővel szemben végrehajtandó fegyház-, az ifjabbik vádlott ellen végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Mindkettejükkel szemben indítványozta azt is, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és jogtalan gazdagodásuk erejéig rendeljen el vagyonelkobzást ellenük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában