földrengés

2020.12.14. 08:31

Pánik Mátraballán: mindenki azt hitte, hogy felrobbant valami

Vasárnap délben kisebb földrengést észleltek Mátraballa térségében. Az esetről a település polgármesterét kérdeztük.

B. K.

Forrás: Shutterstock

A mátrai faluban vasárnap dél körül kisebbfajta pánik keletkezett. Mindenki azt hitte, hogy valahol robbanás történt. Később kiderült – mint arról korábban már be is számoltunk –, hogy a településen kisebb földrengés történt, ami nem sokkal egy órával utána megismétlődött.

Pádárné Gyuricza Henriett, a község polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, félelmetes volt a jelenség. Az ő családjukban éppen disznóvágás volt aznap.

– A férjem az udvaron a tepertőnek valót sütötte a segítőkkel, míg én a házban tettem-vettem. Félelmetes robbanást hallottam, így az első gondolatom az volt, hogy gázpalack robbant fel. Kiszaladtam, de mindenkit épségben találtam. Beültem az autóba, és végiggurultam a falun, hogy megnézzem, hol történt tragédia. Az emberek kint álltak a házaik előtt és azt kérdezgették egymástól, hol és milyen tragédia történt.

Felhívtam a segélyhívót és érdeklődtem, érkezett-e Mátraballáról bármilyen jelzés hozzájuk. Megnyugtattak, hogy nem. Egy óra elteltével újabb kisebb rengést tapasztaltunk. Később tudtuk meg, hogy 12 óra 3 perckor földrengés keletkezett a faluban, mintegy tizenkét kilométeres mélységben. Ezt erősítették meg hivatalosan a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

" data-show-text="true" data-width="">

">Ti éreztetek valamit a környékről❓ #földrengés #katasztrófavédelem

 

Mint írták, a földmozgás mérete 2,4 volt a Richter-féle skálán. Az epicentrum területén többen érezték a rengést, amit egy M=2 méretű kisebb utórengés követett 13 óra 9 perckor.

– Károk szerencsére nem keletkeztek, a riadalom azonban az egész falun átsöpört. Nehéz év áll mögöttünk. Volt itt nyáron rémisztő felhőszakadás, akadt tűzeset is, a világjárvány pedig beárnyékolta a hétköznapjainkat. Bízunk abban, hogy több természeti csapás már nem történik, s hogy nyugodtan készülhetünk az év végi ünnepekre – fogalmazott a falu vezetője.

Az obszervatórium azt kérte, hogy aki érezte a rengést, segítse a munkájukat a honlapjukon található kérdőív kitöltésével.

Heves megyében legutóbb tavaly augusztusban volt ezeknél nagyobb, 4,1-es erősségű földmozgás, amelyet nagyon sokan éreztek, a környéken viszont a közelmúltban is jelentettek rengést Miskolc közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában