bűnügyek

2021.04.22. 09:23

Gyalogosgázolás, gyorshajtás: csak úgy repkedtek a jogsik Heves megyében

Az ügyészség tapasztalata szerint személyi sérüléshez leggyakrabban az elsőbbség megadására, illetve a megengedett legnagyobb sebesség túllépésére vonatkozó szabályok megszegése vezet.

Heol

Gyalogost gázolt el a sofőr

Forrás: Heves Megyei Főügyészség

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint járművezetéstől eltiltásra két esetkörben kerülhet sor. A járművet a meghatározott mértéket meghaladóan ittas vagy bódult állapotban vezető személyt kötelező eltiltani a közúti járművezetéstől. Emellett a járművezetéstől el lehet tiltani azt is, aki az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követ el bűncselekményt – tájékoztatta a Heolt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Mint megtudtuk: ez utóbbi lehetőség gyakran a személyi sérülést okozó KRESZ szabályszegésekkel összefüggésben merül fel. Az illetékes ügyészség tapasztalata szerint személyi sérüléshez leggyakrabban az elsőbbség megadására, illetve a megengedett legnagyobb sebesség túllépésére vonatkozó szabályok megszegése vezet.

Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 43 éves nő ellen, aki 2020 októberében járművével Egerben, a Hadnagy úton közlekedett és onnan az elsőbbségadás táblával védett Maklári útra kívánt nagy ívben balra kanyarodni, azonban ezt figyelmetlenül tette, így az úttest felezővonalánál elütötte a neki balról érkező segédmotor-kerékpárost, aki a balesetben kulcscsont törést szenvedett.

A motoros súlyosan megsérült Fotó: Heves Megyei Főügyészség

Dr. Konkoly Thege Lászlótól megtudtuk: szintén közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a központi járási ügyészség azzal a 49 éves férfival szemben, aki 2019. szeptember 20-án Hatvanban, egy Rákóczi úti gyalogos átkelőhelyet nem kellő óvatossággal és sebességgel közelítette meg, ezért elsőbbségadási kötelezettségét megszegve elütötte a zebrán a kerékpárját éppen áttolni igyekvő sértettet. A gyalogosnak eltörött a bal lába.

A járási ügyészség mindkét esetben arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon az ügyben büntetővégzést, és abban pénzbüntetést mellett járművezetéstől eltiltást szabjon ki a szabályszegő sofőrökkel szemben.

Az Egri Járási ügyészség két esetben súlyosabb következményekkel járó, maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

Az egyik vádirat szerint egy 26 éves fiatalember 2018. december 8-án az esti órákban Tura felől Hatvan felé haladt az autójával, de úgy, hogy túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, ezért a ráadásul csúszós úton egy balos kanyarban megcsúszott, letért az úttestről, és csak a közeli szántóföldön állt meg a gépkocsijával, ami a tetejére borult. A balesetben többen is megsérültek, közülük egy személy maradandó fogyatékossággal gyógyuló vállsérülést szenvedett.

Az Egri Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a bíróságra egy 53 éves férfival szemben is, aki 2019. szeptember 13-án az esti sötétben közlekedett Egerben, a Rákóczi úton, ahol figyelmetlensége miatt nem vette észre a Kővágó téri kereszteződésnél felfestett gyalogátkelőhelyen szabályosan áthaladó gyalogost. A vádlott annak ellenére ütötte el a zebrán a sértettet, hogy a vele szemben közlekedő járművek már valamennyien megálltak és elsőbbséget biztosítottak a járdáról lelépő férfi számára. A sértett maradandó fogyatékossággal járó lábszárcsonttörést szenvedett.

Gyalogost gázolt el a sofőr Fotó: Heves Megyei Főügyészség

A járási ügyészség ezekben az esetekben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratokban a közlekedési szabályokat megszegő terheltekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában