bűnügy

2021.04.09. 10:35

Járó motorral várakozó autót nyúlt le egy férfi Egerben – vádat emeltek ellene

Az eset még tavaly történt a Szépasszony-völgyben. A kocsikázás nem tartott túl sokáig.

HEOL

Fotó: Shutterstock

Aki idegen gépi meghajtású járművet mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul használja, vagy az így elvett, illetve rábízott gépi meghajtású járművet használja jogtalanul az a vagyon elleni bűncselekmények körébe tartozó súlyos, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt, a jármű önkényes elvételének bűntettét követi el.

Dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő pénteki tájékoztatása szerint a vagyon elleni bűncselekmények esetén gyakori az a törvényben megfogalmazott korlátozás, mely szerint az elkövető csak magánindítványra büntethető akkor, ha a sértett hozzátartozója. Ez igaz a jármű önkényes elvételének bűntette kapcsán is, ezért például a járműtulajdonos szülőnek lehetősége van eldönteni azt, hogy kívánja-e a rokona elleni büntetőeljárás megindítását, illetve lefolytatását. Idegenek, vagy barátok között erre nincs lehetőség.

Az Egri Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat az ellen a középkorú férfi ellen, aki 2020. június 23-án az esti órákban Eger frekventált turisztikai központjának, a Szépasszony-völgynek a közelében meglátott az utcán egy nyitott állapotban, járó motorral várakozó személygépkocsit, mire fogta magát és egyszerűen beült az autóba, majd elhajtott vele. A kocsikázás nem tartott sokáig, mert a vádlott egy közeli parkolóban hamarosan hátrahagyta a jogtalan használat céljából elkötött járművet.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon az ügyben büntetővégzést, melyben felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki az elkövetővel szemben.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség két személyt vádol jármű önkényes elvételének bűntettével. A 25 és 26 éves vádlottak 2019-ben, egy novemberi napon Sarudon együtt szórakoztak a sértettel. A hajnali órákban az elkövetők zenehallgatással kívánták még jobban feldobni magukat, ezért megkérték a sértettet, hogy engedje őket beülni az általa használt autóba. Gyanútlan barátjuk ezt meg is engedte nekik, sőt bekapcsolta a gyújtást, hogy le ne merüljön az akkumulátor. Kis idő múlva a jószándékú sértett csodálkozott legjobban, amikor haverjai – megunva a zenehallgatást – úgy döntöttek, hogy meglovasítják a kocsit, és azzal mennek egy „karikát” a faluban. A jogtalan használat céljából önkényesen elvett autót a másodrendű vádlott vezette, aki egy közeli útkereszteződésben az árokba hajtott.

Az ügyészség az ügyben benyújtott vádiratában a büntetett előéletű elsőrendű vádlottal szemben kombinált büntetést – közérdekű munkát és pénzbüntetést – indítványozott, míg társával szemben jóvátételi munka kiszabására tett indítványt.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában