abúzus

2021.05.16. 11:30

Az egri pszichológus elárulta, mi segíthet a szexuálisan bántalmazott kompolti testvéreken

Két fiatalember közel másfél éven át bántalmazta szexuálisan lánytestvérük kisgyermekeit. Az egri pszichológus szerint most a kicsik jövője a legfontosabb.

M. A.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napokban számoltunk be arról a döbbenetes esetről, miszerint két hevesi fiatal 1,5 éven keresztül bántalmazta szexuálisan a testvérük gyermekeit. A Heves megyei rendőrök április 20-án ütöttek rajta a jelenleg 18 és 24 éves fiatalembereken. A bántalmazások idején a kislány még csak 4, a kisfiú pedig 3 éves volt. A borzalmakat a legfiatalabb testvér, a bűncselekménykor mindössze 1 éves kislány is végignézte. A tragikus történethez az is hozzátartozik, hogy a gyerekek gondozóik körében sem voltak biztonságban, minden értelemben elhanyagolták őket, esetükben alultápláltságot is megállapítottak. Arról, hogy mi állhat az ilyen esetek hátterében, illetve milyen hatással lehet ez a kicsikre a későbbiekben, dr. Hídvégi Márta egri pszichológust kérdeztük.

– Nagyon gondos pszichoterápiára van szükségük a gyerekeknek – nyilatkozta dr. Hídvégi Márta, aki kiemelte: az eset hátterében egyértelműen elhanyagoló szülő áll. – Biztos, hogy ez a család nem ad védelmet a gyerekeknek. Jó lenne nekik jó nevelőszülőket találni, akik ki lennének képezve, hogy a tragikus emlékekkel kapcsolatban hogyan kommunikáljanak a gyerekekkel.

A pszichológus kiemelte: a 3 testvérnek egy helyre kellene kerülnie. Olyan városba, ahol pszichológiai gondozásuk és a nevelőszülők pszichológiai tanácsadása is biztosított.

Ne a múltban lévő bűnösökkel foglalkozzunk, ha a gyerekeket kell menteni, hanem a gyerekek jövőjével. A bűnösök feletti ítélkezés legyen a rendőrség és a bíróság dolga

– egészítette ki.

Dr. Hídvégi Márta szerint a nevelőszülők folyamatos edukációjára is szükség van.

– A nevelőszülőknek folyamatos pszichológia segítséget kell adni, mert egészen másképp kell szeretni, nevelni, fejleszteni a gyerekeket ebben a szituációban. Lényeges kihangsúlyozni nekik, hogy a tragikus esetekről, emlékekről mikor és hogyan szabad velük beszélgetni. Sok gyengédség, szeretet, sok mese, örömet jelentő programot kell nekik biztosítani.

Megfelelő körülmények hiánya

Mint azt megírtuk: a gyerekeket korábban a gyámhatóság kivette kompolti édesanyjuk gondozásából, mert nem tudott a fejlődésükhöz megfelelő körülményeket biztosítani számukra. Ezután az anya káli lánytestvéréhez kerültek. A hatóság folyamatosan nyomon követte a kicsik sorsát, majd amikor a lánytestvér – mint kijelölt gyám – hétvégenként visszaengedte a gyerekeket az anyjukhoz, másfajta döntés született. A gyámhatóság ismét lépett, és nevelőszülőknél helyezték el őket, de sajnálatosan az első körben kijelölt gondozó nem boldogult velük.

Állítása szerint magatartásukat átjárta a trauma miatt átélt szexuális túlfűtöttség.

Vallomásából kiderült, hogy a borzalmak, amiket a gyerekek átéltek, nem maradtak nyomtalanul, viselkedésük korukhoz viszonyítva a normalitástól lényegesen eltért, érettségükhöz mérten torz magatartásmintákat mutattak. Végül a gyámhivatal egy másik nevelőszülőt talált számukra. Az elsődleges az volt a jelzőrendszer tagjai számára, hogy a gyermekeket biztonságban tudják, elkülönítsék a családtól. A történtek részletes vizsgálata pedig ezzel párhuzamosan folyt.

Leplezetlen őszinteséggel a traumáról

Mint azt korábban a rendőrségtől megtudtuk: gyámja jelenlétében kihallgatták az idősebb kislányt, aki leplezetlenül és megdöbbentő őszinteséggel beszélt az átélt traumáról. Rákérdezés nélkül elmesélte, hogy mit csináltak vele és az öccsével.

A gyerekek édesanyját április 20-án reggel fogták el kompolti otthonában, majd kiskorú veszélyeztetése bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Az unokahúgát és unokaöccsét megrontó két férfi letartóztatását pedig április 22-én rendelték el.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗Megrázó részletek❗Szörnyű, amit ez a két ember a gyermekekkel tett...😡 #rajtütés #szexuálisbántalmazás #bűnügyek

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában