Bűncselekmény

2021.06.09. 07:00

Féltékenységből szúrta szíven élettársát a Heves megyei terhes nő

Az Egri Törvényszék előtt emberölés bűntettének kísérlete miatt tartó büntetőügyben június 1-jére kitűzött tárgyalást a vádlott távolmaradása okán el kellett napolni – közölte Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, a törvényszék sajtószóvivője.

Sike Sándor

Horror scene of a scary woman

Fotó: Shutterstock

Az ügyhöz kapcsolódóan nem árt tudni, hogy a Büntető törvénykönyv (Btk.) az emberölés alapesetét öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A kísérlet törvényi fogalmának három összekapcsoló eleme van: a szándékosság, a tényállásszerű elkövetési magatartás megkezdése és a bűncselekmény be nem fejezése. A Btk. egyértelművé teszi, hogy a szándékos elkövetés kísérlete büntetendő, vagyis a gondatlan bűnténynek csak befejezett stádiuma van.

A konkrét esetben a Heves Megyei Főügyészség vádindítványa szerint R. D. M. vádlott élettársi kapcsolatban élt K. B. sértettel, s a vádbeli cselekmény idején közös gyermekükkel volt terhes. A pár viszonya nem volt feszültségtől mentes: a terhelt nehezen viselte, hogy a párja a korábbi házastársával továbbra is tartja a kapcsolatot. Emiatt a tette előtt pár nappal a hölgy olyan kijelentést is tett, hogy ha az élettársa nem hagyja abba a volt feleségével való foglalkozást, akkor őt le fogja szúrni.

A vádirat szerint 2019. augusztus 17-re virradó éjjel az asszony és a férfi egy baráti párral négyesben a barátok házában szórakoztak. Hajnali egy körül R. D. M. és az addigra erősen ittas állapotba került párja között ismét féltékenységi vita bontakozott ki. A veszekedés hevében K. B. tenyérrel arcon ütötte a vádlottat. Ezután a nő kiment a konyhába, magához vett egy hat centiméteres pengéjű kést, azt a jobb kezében, mellmagasságban, heggyel előre tartva a szobaajtóban állt meg. Mindketten nagy lendülettel egymás irányába indultak, s összeütköztek. A terhelt az emberét úgy szúrta meg a késsel, hogy annak a hegye a férfi mellkasába hatolt. A kis-közepes erejű döfés a szív bal pitvarát érte, szívburki és bal mellüregi vérgyülemet idézve elő.

Az orvosi szakvélemény szerint a sérülés gyógytartama ténylegesen két-három hét volt. Azt is megállapították a szakértők, hogy a sebesülés maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségromlással nem járt, ám a szívsérülésre, továbbá a következményes szívburki és bal mellüregi vérgyülemre figyelemmel közvetlenül életveszélyes volt. A veszélyt az időben alkalmazott műtéti beavatkozás hárította el, annak hiányában a mellűri vérzés következtében az áldozat „bizonyossággal határos valószínűséggel” elhalálozott volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában